Coca-Cola вдъхва живот на шедьоври от класическата и модерната живопис

Вижте “Шедьовър” - новата глобална кампания на марката от платформата Real Magic

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Кампанията „Шедьовър“, част от глобалната платформа на марката Real Magic, стартира този месец в Латинска Америка, последвана от Азия и ще се разшири до други пазари по-късно през годината. Най-новото изражение на платформата на марката “Real Magic” отбелязва как Coca-Cola осигурява ободряващо освежаване във важни моменти. С кампанията марката се обръща към нишовата общност на творците, като същевременно се позиционира като напитка, идеална за моменти, когато има нужда от вдъхновение и освежаване.

Творческият център на кампанията е видеоклип, режисиран от Хенри Шолфийлд от Academy Films, известен със създаването на музикални видеоклипове с безброй движещи се части за музикални изпълнители като Ед Шийран, Dua Lipa, Stormzy и Rosalía. Сюжета на рекламата напомня за филма „Нощ в музея“, където музейните експонати оживяват, както и на антропоморфните играчки във филма „Играта на играчките“ и картините в „Хари Потър“, които взаимодействат една с друга, но все пак толкова техническо майсторство събрано в една реклама се среща доста рядко.

Историята във видеото се развива в музей на изкуствата, където ученици скицират изложените картини. Леденостудена бутилка Coca‑Cola пътува от платно на платно – започвайки с картина на бутилка Coca‑Cola на Анди Уорхол от 1962 г. и продължавайки през освежаващо разнообразна и богата културна смесица от класически и съвременни картини, като преминава през сцените на емблематични произведения на изкуството като „Спалня в Арл“ на Ван Гог, картината на Едвард Мунк от 1895 г. „Писък“ и картината на Търнър от 1805 г.„Корабокрушението“. В своето пътуване бутилката Coca-Cola преминава и през редица образци на съвременното изкуство като „Сешоарът“ (2021 г.) и „Медея“ (2022 г.), в знак на почит към изгряващи художници от Африка, Индия, Близкия изток и Латинска Америка, като Фатима Рамадан от Египет и Викрам Кушвах от Индия, докато в крайна сметка се озовава в ръцете на „Момичето с перлената обица“ на Вермеер от 1665 г.

„Шедьовър“ не е история, в която се появява Coca‑Cola … Coca‑Cola е историята“, казва Пратик Такар, глобален ръководител на отдела за творческа стратегия и интегрирано съдържание на Coca‑Cola. „Вярно на духа на марката – и не по-различно от начина, по който синхронизираната верига за доставки си сътрудничи, за да достави безпроблемно леденостудена Coca-Cola на потребителите точно в точния момент – разнообразната колекция от произведения на изкуството, обхващащи множество жанрове, географии и поколения, се обединява, за да повдигне духа на един тийнейджър. Създаването на човешка връзка и внасянето на очарование в ежедневните моменти е това, което представлява „Истинската магия“.“

Филмът и съдържанието са създадени от Blitzworks - консултантска фирма за „динамично творчество“, създадена от британската рекламна легенда Джон Палант с Маркъс Браун и Аджаб Самрай,като по кампанията работят и агенцията David и OpenX - специалното звено за Coca-Cola на холдинговата компания WPP.
Освен видеоклипа “Masterpiece”, кампанията включва също така и онлайн галерия, с интервюта с изгряващите артисти,чийто творби присъстват в клипа, както и 3-D билбордове и серия дигитални колекционерски предмети.

Новата глобална кампания се случва във време на възход за Coca-Cola, която отбелязва ръст на приходите със 7% до 10,1 милиарда долара през четвъртото тримесечие на миналата година, а приходите ѝ за цялата 2022 г. година нарастват с 11%, според скорошното изявление за приходите на компанията. Напоследък компанията обяви промяна на напитката Fanta Orange и обвързване, обявено през февруари, според което Coca-Cola ще бъде първият търговец, който се възползва от партньорството между Bain & Company и OpenAI, за да използва инструменти като ChatGPT и DALL.E за подобряване на маркетинговите си усилия.