ФАРА 2021: Коментарите на журито

Равносметката , впечателния от нивото на заявките, какво е изненадало и какво е лиспвало на членовете на журито на най-голямото събитие на комуникационната индустрия у нас

от Redlink
ФАРА 2021: Коментарите на журито

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Тази година много неща в 21-то издание на фестивала ФАРА се случиха за първи път. За първи път от 20 години фестивалът беше в София, на открито. За първи път имаше и медиен фестивал под шапката на ФАРА. За първи път участваха заявки от двугодишен период, заради пропуснатото заради пандемията миналогодишно издание на фестивала. За първи път на сцената на ФАРА беше лично връчена първата за българска агенция награда от Cannes Lions International Festival of Creativity – бронзовият лъв на McCann Sofia за кампанията Booktrips за Mastercard. McCann Sofia спечелиха с тази кампания и GrandPrix на ФАРА 2021.

Творческа агенция на годината стана Noble Graphics, която получава титлата за четвърти път в историята на фестивала. Noble Graphics получиха общо 21 номинации, две златни награди в категориите Craft/copy craft и "Бранд идентичност" и сребро в „Опаковки“ за Брей на Kaufland, сребро и бронз за „Визитка срещу хакери“ за Групама Застраховане ЕАД в категорията brand activation/direct и иновации, и бронз в категория „Филм крафт“ за „Знам, че знаеш“ за Winbet.

Рекламодател на годината стана Деликатес Житница, с разработените от Saatchi and Saatchi за тях кампании “Побратимяването на боба с наденицата“, която получи бронз в категорията film craft и сребро в категория brand activation live и „Въпрос на чест“, която получи злато и бронз в категориите „Кампания/Стоки“ и „ТВ Реклама и Кинореклама“.

Всяко издание на ФАРА демонстрира напредък в развитието на индустрията. Във всеки фестивал присъстват и по-добри, и по-посредствени заявки. Важното е с всяка следваща година да виждаме повече професионализъм, по-добри идеи и по-добри кампании.“ казва Надежда Трифонова,основател и творчески директор на NRG Brands и член на 1-ви кръг творческо жури на Фестивала за общото ниво на заявките на фестивала. Друг член на журито, Софрони Милев - арт директор в Нитрам определя нивото като посредствено. „За всички е труден момент, но пък е чудесно време за равносметка и фокусиране“ счита той.

Според Момчил Захариев, творчески директор на NextDC, нивото на заявките тази година е „прилично“. Димитра Мирчева, творчески директор на Garlic Sofia, също член на творческото жури счита, че нивото на заявките в конкурса на ФАРА 2021 може да бъде обобщено като “добре свършена работа”. „За съжаление, не бих казала, че има идеи, които да изпъкват с ниво, към което всички останали да се стремят“ допълва тя. Андрей Андреев – Вини, творчески директор на New Moment Sofia счита, че „е имало доста по-силни години“, а Пенко Котов -творчески директор Noble Graphics, казва, че общото ниво на заявките е „по-ниско от това, на което се надявах.Максим Стоименов, творчески директор на B+red споделя: “Не сме в Кан или на огромен пазар, агенциите са направили всичко възможно да задържат нивото спрямо ситуацията през последната година и продължаващото свиване на бюджетите. Чашата си има и пълна половина.

Попитахме членовете на творческото жури първи кръг как пандемията и кризата са се отразили на творческите идеи:

Добрите идеи се появяват при всякакви условия, но кризата със сигурност се отрази негативно на индустрията. Атмосферата е различна,казва Надежда Трифонова.

Велина Мавродиева смята, че „доста по-честният въпрос е, как бизнесът е дефинирал приоритетите си, за да получи своите творчески идеи. И да, доминират кампании отразяващи ситуацията“. На същото мнение е и Андрей Андреев-Вини: „Отразили са се до толкова, че може би в 40%, от заявките, ако не и повече, темата беше засегната. Например, в категория 10 – "Бранд Адаптивност”, почти всички творчески решения бяха подчинени на нея.“

Димитра Мирчева казва „Съдейки по заявките, има отражение върху разнообразието от брандове, които са продължили да рекламират в тези условия“.

Добрите идеи в рекламата винаги черпят вдъхновение от действителността на потребителите, така че няма как една такава разтърсваща промяна да не се отрази. Друг е въпросът, че не е задължително кризата да се интерпретира песимистично и има достатъчно примери как точно това е интелигентният подход“, казва Пенко Котов.

А Максим Стоименов коментира: „Идеите са си същите. Това, което винаги печели, е допълнителната работа, мисъл и ресурс, които стоят зад реализацията на една идея. Много агенции са се упражнявали в маркетинга в реално време,отразило се е добре и на клиентите, защото там се изисква повече решителност, отколкото бюджет.“

Липсва ми усещането за брей или по-модерното уау“ е отговорът на Сорфрони Минев на въпроса към журито какво им е липсвало в заявките на фестивала.

Според Пенко Котов „За две години, цялата рекламна индустрия трябваше да е събрала повече качествени заявки. Не видях идеята, която да ме зашемети, да ме накара да си кажа "Иска ми се аз да бях измислил това“.

Андрей Андреев-Вини също смята, че: „Липси доста. Едни традиционни, други неизбежни или очаквани. Например, традиционно, в категория "Copy Craft" липсват много добри неща. Да, има попадения, но изключително малко, а и конкуренцията е нищожна, почти нулева. Очаквано, поне за мен, големите липси са в традиционно миниатюрната категори “Audio”, както и “Innovation", където се очакват технически, инженерни и технологични решения, приложения на нови технологии и нововъведения. Искрено се надявам и вярвам, че имаме потенциал да съживим тези категории. Все пак в света категория “Audio" отново е номер 1“, коментира той.

Според Максим Стоименов: „Щеше да е интересно да има повече политически кампании. В ситуацията, в която сме в момента, едно по-нестандартно комуникационно решение би могло да раздвижи резултатите леко. За жалост политиците вярват в комуникациите, колкото хората вярват в политиката. Това води до всеобщ смях, когато започнат предизборните кампании и всеобщ плач, когато приключат.“

Изненадващо, според Велина Мавродиева, сред кампаниите участващи на ФАРА 2021 има „Много разум, по-малко екстравагантност. Изпълненията на работите са на много добро ниво, но с учудващо сходни стилистики и артдирекшън“. Максим Стоименов е изненадан, че „Клиентите са станали малко по-гъвкави и взимат комуникационни и бизнес решения по-бързо.“ Членове на журито споделят и че са изненадани от ниската посетеност на фестивала, защото въпреки обстоятелствата и ограниченията, локацията и органзацията е не високо ниво. „Очаквах повече участници и повече посетители“, казва Надежда Трифонова. Същото мнение споделя и Андрей Андреев-Вини.

ФАРА в София - ЗА или ПРОТИВ?

По традиция ФАРА е не само битка на идеи, но и форум на обединението на рекламната индустрия. Това винаги се получава по-добре, когато сме извън обичайната си среда, а почти всички агенции са базирани в София. В този ред на мисли, оценявам по-високо фестивалната атмосфера в Пловдив или Албена, където се провеждаха предишните издания на фестивала“, казва Пенко Котов. За Надежда Трифонова също „ФАРА трябва да се провежда извън София. И Албена, и Пловдив са чудесни варианти“. „Против съм провеждането на фестивала в София, защото се губи концентрация и липсва атмосферата, присъща за предишните издания“, отговаря Димитра Мирчева. „Фестивал с малко пътуване създава друго усещане“, смята и Софрони Милев. Не лиспват обаче и гласове в защита на София като локация. „В София е приятно лежерно, хич не ми липсва суетата на пловдивските издания и не дай боже на албенските“, казва Велина Мавродиева. Максим Стоименов също смята, че София е добър вариант, защото така организаторите могат да „концентрират усилията си в отварянето на фестивала към повече интересно съдържание, артисти, лектори и съответно завяки.“

„Ако има добра програма, по-малко “цял ден гледам гърба на журито” и без пандемия, за мен е все едно къде се провежда фестивала“, коментира Андрей Андреев-Вини.