Българският фестивал за дизайн MELBA в нов, хибриден формат

Три изложби, клас за дигитален дизайн и симпозиум с международни лектори са в програмата на фестивала от 5-ти до 15-ти ноември 2020

от Redlink
Българският фестивал за дизайн MELBA в нов, хибриден формат

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

MELBA Sofia Design Festival - единственият български фестивал за дизайн, ще се проведе между 5-ти и 15-ти ноември 2020 в нов хибриден формат с микс от събития онлайн и на живо. Фестивалът смесва различни перспективи за дизайна в разнообразни творчески активности. Той е част от МЕЛБА - поредица от дизайнерски активности, стартирани от Студио Комплект в края на 2017, и успя да се превърне в уникална платформа със силна общност и внимателно подготвено съдържание: онлайн двуезичен архив на съвременни български дизайнери, срещи на живо и годишен фестивал.

Третото издание на MELBA Sofia Design Festival 2020 има три основни елемента: еднодневен симпозиум с петима релевантни и внимателно селектирани международни лектори, клас за дигитален дизайн с ограничен капацитет за практици, студенти и млади професионалисти в тази сфера и три изложби, сред тях – традиционен преглед на най-интересните постижения от родния дизайн.

Симпозиумът ще се проведе изцяло онлайн на 7 ноември и ще срещне аудиторията с доказани имена, които ще говорят за тенденциите в продуктовия, дигиталния и графичeн дизайн, илюстрацията, медиите, модата и визуалната комуникация.

Лекторите тази година са Макс Зидентопф, който умело жонглира с видео, фотография, скулптурата и арт-дирекция, като съосновател на списание ORDINARY, един от режисьорите на RiffRaff Films и най-млад съдружник в историята на легендарната рекламна агенция Kesselskramer;

Вероника Фуерте – основател и творчески директор на барселонското студио за графичен дизайн HEY;

Паула Дзукоти – дизайнер, етнограф, визуален артист и футуролог, както и водещ експерт в сферата на глобалното консуматорство;

Луси Колдова от Чехия – изкусен дизайнер на осветителни тела и майстор на мебели-обекти на желание – носител на най-престижното дизайнерско отличие за 2020 Red Dot Design Award за серията от градски мебели Manta и Grand Designer of the Year 2019 – най-високото отличие в Чехия;

и Крис Хотън – ирландски илюстратор, автор на книги и социален предприемач.

Новият елемент в Melba Sofia Design Festival 2020 е дизайн работилницата. Двудневният дизайнатон, основан на дизайн мисленето, ще бъде воден от Анелия Кюркчийска и Феликс Каполка и в края си ще доведе до създаването на нов цялостен продукт. Работилницата ще се проведе на 13 и 14 ноември в Мисия 23.

Офлайн събитията ще бъдат допълнени и от три изложби. Традиционната изложба Преглед на българския дизайн в галерия Credo Bonum, Test Press — презентационна изложба на публикации на студенти, завършили Герит Ритвелд академията в Амстердам в Библиотеката на Гьоте Институт и Нарисувана конституция на Чешката република, визуален експеримент за по-хуманно и разбираемо представяне на сериозния документ, която ще може да се види в Чешкия център.

За трета поредна година NEXT-DC и Студио Комплект си колаборират по развитието на фестивала и неговата визуална комуникация. Идентичността и сайта на тазгодишния фестивал отразяват както тенденциите в съвременния дизайн, така и промяната в начина ни на живот. Безкрайните онлайн срещи, които станаха част от ежедневието на всеки творящ човек, са превърнати в абстрактна картина от цветове, форми и типография.