Телевизионният пазар през януари – бТВ расте

Телевизионният пазар в България през януари 2024 година показва устойчиви резултати сравнено с предишните две години.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Телевизионният пазар през януари – бТВ расте

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Телевизионният пазар в България през януари 2024 година показва устойчиви резултати сравнено с предишните две години. Резултатите в рейтинг точки за таргет групата 25-54 години са идентични на тези през 2023 година с много малко отклонение нагоре. Тъй като резултатите в рейтинг точки могат да варират по таргет групи, то общо може да се каже, че пазарът е стабилен. На база на гросни бюджети ГАРБ отчита ръст от 26%, което от една страна е знак за инфлация на цените, но от друга страна разликата е доста голяма -тоест за същия брой рейтинг точки едва ли е платено с 25% повече, по-скоро тук значение има и промяната в ценовата политика на бТВ, което прави сравнението между бюджетите на годишна база спорно. По принцип рейтинг точките са валутата на телевизионния пазар и брутните цени не могат да са показател за реалната динамика на инвестициите в телевизия.

Тази стабилност обаче е сбор от представянето на ТВ групите с доста различна динамика. бТВ отбелязва доста добър ръст от малко над 8%, докато групата на Нова е назад с над 5%. Понеже групата на Нова телевизия е най-голяма като обем на пазара, тя има и най-голяма тежест за общия резултат и така нейното изоставане не може да бъде компенсирано от ръста на другите две групи – бТВ и The Sales House. За бТВ това е втори породен успешен месец след добрия финал на 2023 година през декември. БНТ на свой ред отбелязва загуба, въпреки успеха на сериала „Вина“ през януари, защоот едно предаване не е достатъчно да привлече рекламодателите и да компенсира общото намаление на интереса към групата на БНТ.

Погледнато в по-широк план началото на годината е добро, като и през 2023 година първото полугодие се оказа по-успешно за телевизиите, така че началото на годината може да е повод за съвсем предпазлив оптимизъм.