Survivor осем години по-късно

Почти десетилетие по-късно, все така любим риалити формат.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Survivor осем години по-късно

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Живеем в свят, за който 2019 година е напълно различна реалност, както и времето преди това. Дори без да се вземат предвид сътресенията, предизвикани от пандемията, промените в поведението на хората са значителни и това до голяма степен се вижда и в медийното потребление.

В целия свят се отбелязва намаляващ интерес към обичайната, така наречена „линеарна“ телевизия с реклами, за сметка на стрийминг платформите, отложеното гледане, диверсификацията на вниманието между все повече източници на видео съдържание.

България не се вписва в тези тенденции. У нас телевизията остава абсолютен лидер сред медиите, а телевизионното съдържание е с най-високо качество, засега незастрашено от произведените само за излъчване в дигитални канали сериали и предавания. Най-популярните родни дигитални платформи са част от екосистемите на двете най-големи телевизии – Нова и бТВ.

Доказателство за запазената сила на телевизията е и приключилия току-що сезон на риалити формата „Сървайвър: скритият идол“, излъчван преди това през есента на 2014 година. Осем години по-късно предаването показва резултати, максимално близки до тези от предишния сезон и доказва, че лоялната му аудитория е все така пред екраните.

През зимата и пролетта на 2022 година най-висок рейтинг има стартът на предаването, като финалът се доближава до него като резултат. Средният рейтинг е малко под 10, а дела на аудиторията, избрала да гледа предаването, е над четвърт от зрителите над 4 години.

Как изглеждат тези резултати, сравнени с последния сезон „Сървайвър: Камбоджа“ през есента на 2014 година. На първо място трябва да се отбележи различната схема на излъчване на предаването – през 2014 година то има 54 епизода, докато през тази са само 30. И тогава началният епизод привлича повече внимание, но лидер по рейтинг е финалът. Средният резултат на епизодите обаче е малко над 10 рейтинг точки, което е много близо до резултата от 2021 година и показва, че форматът има своя голяма лоялна аудитория и тя се е върнала към него за новите епизоди.

Най-видимата разлика при резултатите от преди осем години е в по-големия дял зрители – средно 32% са предпочели „Сървайвър“ пред предаванията, излъчвани в същото време по другите телевизии.

Какви са тези предавания?

През 2014 година есенната телевизионна програма е доминирана от Big Brother в различните му разновидности. Паралелно върви и музикалният формат X Factor и с това се изчерпва изборът на зрителите. Това обяснява защо повече от една трета избират да гледат „Сървайвър“.

Не е така през настоящата година. Телевизионният ефир предлага все повече и по-конкурентни предавания и на гърба на „Сървайвър“ се излъчват два различни по съдържание риалити формата – „Като две капки вода“ и „Един за друг“, както и публицистичното предаване „Референдум“ по БНТ, привлекателно за по-възрастната част от аудиторията. Това прави изборът по-труден. От една страна, разбира се, има елементът на очакване и изненада от „Сървайвър“ след осем години прекъсване, но от друга форматът „Като две капки вода“, достигайки своя юбилеен десети сезон, е изградил системно своя аудитория без прекъсвания в излъчването, а „Един за друг“ залага на различен тип предизвикателства.

Еволюцията на „Сървайвър“ показва, че българите остават „телевизионна“ нация, като интересът им към излъчваните в най-гледаното време предавания се запазва висок, а сантиментите им към любимите формати не изчезват с времето.