Рекламният пазар през юни – България е добре, Европа не е

Телевизионният пазар в България е стабилен на фона на влошаващи се показатели за рекламата в Европа.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Рекламният пазар през юни – България е добре, Европа не е

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Първото полугодие за телевизионната реклама в България е добро. Разгледан през реализирани рейтинг точки – обективна валута за измерване в телевизията – целият рекламен пазар в телевизията има малък ръст от два процента спрямо същия период на миналата година.

Проследени по месеци, промените не са равномерни. Малкият ръст, който впрочем намалява от месец на месец и до месец май беше три процента, се дължи основно на отличните резултати в зимните месеци – поначало по-евтини за реклама в телевизията и може би белязани от един по-голям оптимизъм по отношение на пазара и икономиката изобщо.

Месеците от март до юни показват спад, като той не е равномерен по месеци, нито по телевизионни групи.

Ето каква е динамиката на реализираните рейтинг точки за реклама в двете най-големи ТВ групи. Вижда се, че бТВ се справят по-добре спрямо миналогодишните си резултати, докато при Нова телевизия има спад и именно той в последните месеци намалява общия резултат за пазара. През юни обаче Нова успяват да задържат резултата си на нивата от миналата година.

По-голяма динамика има в резултатите на The Sales house и БНТ. Групата TSH се представя много добре през тази година и след кратък застой през май месец, през юни се връща към възходящия тренд. Не е така за БНТ. Националната телевизия, чийто основен приход от реклама традиционно е свързан с големи спортни първенства, през юни има огромен спад. Той се дължи на миналогодишното европейско по футбол, излъчвано по тази телевизия от 11 юни нататък. На фона на обикновен летен месеца, какъвто е юни, резултатът на БНТ е идентичен на този през 2020 година. Трябва да се отбележи, че футболното първенство е излъчвано поделено между БНТ и групата на Нова, но както се вижда при нея това не е довело до проблеми, а напротив, на фона на стандартната програма за лятото, Нова телевизия се справя добре.

На фона на добрата картина за ТВ пазара у нас, данните на Global Marketing Index за юни, проследяващ рекламните и маркетинговите активности по света, не изглеждат оптимистично. Започналият преди няколко месеца спад продължава и се забелязва с различна тежест както във всички региони, така и във всички медии. Най-голям е спада за Европа, където през юни има намаление на рекламните разходи спрямо миналата година и това е единствения регион с отрицателен показател. Другите имат спад, но продължават да са с увеличение спрямо 2021 година, макар и намаляващо от месец на месец.

По отношение на отделните медии, всички имат спад, с изключение на външната реклама, която през лятото традиционно е много силна. Но дори и при нея повишението е малко. Другите медии показват намаляващи стойности на ръста, макар и да запазват положителен тренд спрямо миналата година. Пресата очаквано има спад, но тя никога не се възстанови от кризата в нито един регион и сега просто този спад се задълбочава.

Лятото не е силен и определящ пазара сезон, така че наесен ще се види как би изглеждала тази година на фона на няколкото последни, пълни с предизвикателства.