Лоши новини не значи лоша реклама

Проблемът за надеждното и позитивно съдържание като фон на рекламите не е нов, но проучвания сочат, че лошите новини всъщност не вредят на марките.

от Redlink
Лоши новини не значи лоша реклама

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Рекламата на марки, поставена до противоречиви, но надеждни новини, не влияе на начина, по който тези марки се възприемат от американците – това показват данните от ново проучване.

Въз основа на извадка от близо 50 000 възрастни американци, проучването за реклама в новинарско съдържание – изготвено от глобалната маркетингова група Stagwell – установява, че строгият контрол върху безопасността на марката уврежда качествената журналистика, тъй като я оставя постоянно недофинансирана. Това неизбежно подхранва цикъл от скандални новини като евтини примамки за кликване.

Защитата на марките онлайн е голямо предизвикателство за търговците, тъй като разпространението на съдържание, част от което идва от съмнителни източници, експлодира. Някои маркетинг специалисти са на мнение, че лошите новини трябва да се избягват – но доказателствата показват, че рекламите в този контекст могат да бъдат ефективни за читателите, стига да вярват на източника. Проучването е особено важно на фона на все по-големия дял на хората, които четат новини предимно онлайн.

25% от американците се смятат за пристрастени към новините, изпреварвайки тези, които следят отблизо спорта (23%) и развлеченията (17%).

Рекламите в съседство с историите, считани за „небезопасни за марката“, имат приблизително същите резултати при представянето си като рекламите, които се появяват до съдържание, което се счита за безопасно – съответно 67,2% срещу 68,3%.

Намерението за покупка остава повече или по-малко същото: сред читателите от поколение Z намерението за покупка е 65%, когато рекламите се появяват до история за Близкия изток, докато тези до история за спорт имат намерение за покупка от 69%.

Освен това не са открити проблеми с безопасността на марката при майки, хора с високи доходи или такива с висше образование.

Новините са недостатъчно монетизирани и подходът към тях страда от предубеждения, а те представляват възможност за достигане до ценна аудитория, показва проучването. То заключава, че за марките е безопасно да рекламират до качествено новинарско съдържание, независимо от темата му и какви емоции са водещи в новината.

Изследването представлява първи по рода си експеримент с близо 50 000 възрастни американци, за да се определи дали съседството до реклама има значение. Stagwell тества 10 различни реклами на марки, поставени в съседство с осем типа новинарско съдържание, използвайки истински реклами и истински истории. Марките са избрани от редица сектори сред 100 добре известни компании в САЩ в широк спектър от сила на корпоративната репутация.