Ускорението на дигитализацията е сред големите тенденции в европейската реклама според журито на Eurobest

Eurobest 2020 - теми и тенденции, част 2

от Redlink
Ускорението на дигитализацията е сред големите тенденции в европейската реклама според журито на Eurobest

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Eurobest е барометърът за най-добрата творческа работа в комуникационния бизнес в Европа. Наградите Eurobest поставят летвата на творческите комуникации в Европа от 1988г. насам, a членовете на журито представляват цяла Европа и все по-широк кръг от творчески дисциплини. Всеки член на журито привнася уникален опит и гледна точка от своя регион и, разбира се, опит от своята сфера. Тази година 73 професионалисти от 17 европейски страни обявиха победителите в 24-те категории на фестивала онлайн на 10-ти декември.

Това са някои от ключовите теми и тенденции, наблюдавани при най-добрите идеи и наградените работи, които са впечатлили журито на Eurobest през 2020 г.

Ускорена дигитализация

Поради непредвидените турбуленции на пазарите породени от пандемията, марките са изправени пред засилен натиск да предоставят конкретни и практични решения на проблеми, с някои от които се сблъскваме за първи път. Марките са принудени да правят иновации с невиждана досега скорост, като същевременно запазят високото качество, уместността и чувствителността си към актуалните проблеми на потребителите. За да се свържат с потребителите, на марките им се налага да преосмислят начините, по които могат да са забавни и ангажиращи и как може да предлагат лесни за възприемане решения за реална промяна. В допълнение към това, потребителите са принудени да се адаптират и да променят някои дълбоко вкоренени човешки поведения в реално време, подтиквайки брандовете да намират нови и нови начини да си партнират с клиентите си, когато става въпрос за споделяне на знания и възприемане на нови начини на живот.

ORTUM CIRCO® HANDLE f на FORTUM създадено от TBWA\HELSINKI | Innovation Eurobest Award

Дръжките на вратите и шкафовете в магазините се докосват от хиляди клиенти всеки ден. Fortum е водещият производител на рециклирана пластмаса в скандинавските страни. Когато Covid-19 удари света през пролетта на 2020 г., въпросът за хигиената на ръцете и избягването на допир до повърхности на обществени места, които са горещи точки за инфекции, стана особено актуален. Fortum бързо осъзнават, че могат да предложат иновативно решение на този проблем, като създадат Fortum Circo® Handle: проста добавка, подходяща за всички видове съществуващи дръжки на врати, позволяваща на хората да ги отварят, свеждайки до минимум докосването на дръжките с дланите и пръстите.

FACETOUCHERS на SNAP INC, от HAPPINESS BRUSSELS / AN FCB ALLIANCE, Brussels | Digital Silver Eurobest Award + 1 допълнителнаl Eurobest Award

Хората докосват лицата си средно поне веднъж на всеки 2,6 минути. В борбата срещу разпространение на вируса Covid-19, Snap Inc - компанията-собственик на Snapchat, се обединява с най-голямата хуманитарна мрежа в света - Международната Федерация на Обществата на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC), за да създаде забавен и образователен Snap филтър, който показва на всеки наистина колко често докосва лицето си. Провокативни фрази като „по дяволите, направих го отново“, „моля, спрете ме“ и „Упс, отново“, се появяват на лицето на потребителя, точно там, където го е докоснал. Така SNAP успяват да превърнат Snap Camera в инструмент не само за забавление, а и за промяна на поведението на потребителитe.


TELCOLLECTION на PRISMA от TBWA\HELSINKI | Brand Experience & Activation Gold Eurobest Award + 2 допълнителни Eurobest Awards

Prisma, един от водещите търговци на дребно на мода във Финландия, успява да измисли начин да спечели своята аудитория и да увеличи продажбите си в разгара на корона-пандемията. Основната им целева аудитория са работещи мъже и жени, които заради пандемията са преминали към работа от вкъщи и съответно нямат необходимост от дрехи за работа. За да се адаптират към тази неочаквана тенденция, Prisma създават нова колекция от съществуващите си дрехи, като комбинират официални дрехи с по-малко официални, долни облекла. За да придадат нов контекст на наличните при тях дрехи, те реорганизират магазините си и създават забавна национална кампания около тази модна колекция, за да повишат духа на хората, страдащи от апатия по време на локдауна.