Туристическата индустрия ще е принудена да смени фокуса си от обем към стойност

Докладът "Бъдещето на пътуванията" на TBWA изследва точките на пречупване на категорията и предвижда края на ерата на неограничените пътувания

от Redlink , Източник: TBWA/backslash
Туристическата индустрия ще е принудена да смени фокуса си от обем към стойност

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Backslash е звено за културно разузнаване, задвижвано от глобална мрежа от над 300 културни наблюдатели от 70 офиса в мрежата на TBWA. То публикува своя доклад Future of Travel („Бъдещето на пътуването“), в който изследва какво ще се промени и какво следва в тази важна за икономиката категория.

Докладът „Бъдещето на пътуването“ е базиран на месеци задълбочени качествени и количествени изследвания, стратегически идеи и сътрудничество между 44 наблюдатели на културата от 26 глобални офиса на TBWA и опита им от работата с някои от най-големите туристически компании в света от Хилтън, през Сингапурските авиолинии, до Бюрото по туризма на Нова Зеландия.

"Въпреки че обемите на пътуванията вероятно ще останат депресирани за известно време, има много нови възможности за марките да добавят стойност в категорията. Също толкова често бизнесите, които играят роля за оформянето на бъдещето, ще бъдат тези, които ще си осигурят мястото в него." казва Агат Геррие, главен стратегически директор на TBWA \ Worldwide.

В продължение на десетилетия туризмът се определяше от обем. Предвидимите маршрути и евтините полети привлякоха масите, като оказаха катастрофално влияние върху най-популярните дестинации и хората, които живеят там. Но когато светът започва да се съвзема от пандемията с навлизането на ваксината, докладът предвижда, че предстои една нова, по-зелена, по-интелигентна и по-смислена ера на пътуванията.

Според изводите в доклада, за да се постигне по-добър баланс, категорията ще трябва да измести фокуса си от големите обеми към високата стойност.

Отговорните ограничения на пътуванията ще помогнат да се запазят местата, които обичаме най-много. Пътуванията, планирани лично от местните жители, ще разпределят посетителите в най-популярните дестинации по-равномерно. Новите бизнес пътувания – тези на дигиталните номади, няма да отпаднат и ще останат за дълго, отбелязвайки края на еднократните бизнес пътувания. Сменяйки масово предлаганите туристически решения с по-смислени индивидуално създадени услуги, бизнесът може да възстанови туризма по правилния начин.

Докладът очертава четири възможности за растеж на пътуванията и конкретни действия за предприемане от страна на бизнеса: от обръщане към нови аудитории, до въвеждането на нови услуги и инвестиране в иновативни продукти. Четирите възможности за растеж на индустрията очертани в доклада са:


Голямото изкупуване:
Антитуризмът, въвеждането на ограничения за посещение на природни забележителности и изкуствен интелект при проследяването на пътуванията ще оформят рестартирането на категорията. Една нова ера на по-внимателен и щадящ туризъм ще възстанови баланса на везните, като взема предвид интересите на локацията и хората там толкова, колкото и тези на пътешественика. Новите технологии и въможностите, които предоставят те, както и навлизането на изкуствения интелект в категорията ще позволят прецизното проследяване на всяко пътуване и ще създаде по-хармонична връзка между бизнеса и пътуващите.


Живот без закотвяне:
Въпреки че е трудно да се определи точният брой на цифровите номади, проучвания по целия свят показват, че повечето работници искат да продължат да работят отдалечено по някакъв начин, размивайки границите между работа и ваканция. И всяка компания в сектора на пътуванията трябва да помисли как да им помогне да изживеят мечтите си да бъдат дигитални номади.

Летище Changi в Сингапур създаде приложение консиерж за безопасно пътуване, с което посетителите могат лесно да получат актуална информация, да попълнят контролния си списък за пътуване и да си резервират тест за COVID-19.

Преминаването от еднократни ваканции към постоянно пътуване ще вдъхновят нов поглед върху удобствата, абонаментните модели и структурите на разходите в индустрията, а туристическите компании ще бъдат принудени да се погрижат за живота в движение. Тази нова ера на непрекъснато пътуване ще засегне всичко – от програмите за лоялност на авиокомпаниите, до хотелските резервации и моделите на застраховка при пътуване. Резервациите за пътуване без риск вече не са лукс, те са част от очакванията на хората. Във време, когато всичко се чувства несигурно, дребният шрифт на резервациите за пътуване би трябвало да е нещо, което да се притеснява.

Обръщане навътре:
В днешно време, когато хората все повече се обръщат навътре към себе си, маршрутите все повече ще се изграждат около ума и тялото. Докладът предвижда, че туристически оферти свързани с конкретно емоционално състояние (скръб, бърнаут) или трансформиращи изживявания свързани с локации с легализирана употреба на канабис или други психоделици ще набират скорост. Интерактивните кулинарни преживявания ще изместят традиционното ваканционно преяждане и препиване.

Луксозния хотел Carillon в Маями наскоро инвестира в интелигентни легла Bryte, които проследяват качеството на съня на гостите

Eксплозивното търсене на уелнес изживявания ще ускори използването на научни доказателства за разграничаване (като използването в хотели на смарт аксесоари за мониторинг на настроение, стрес качество на съня на гостите и т.н.) на доказаните уелнес практики от фалшивите обещания за трансформиращо бягство.

Дестинация неизвестна:
Новото и неизследваното завладява целия туристически сектор. Хората са били навсякъде и са видели всичко. Запленени от неизвестното, те търсят вдъхновение в нови дестинации. Изследването на нови граници ще предефинира желанията за пътувания.

Това лято Airbnb и Volvic предложиха изключителен престой за двама души в сърцето на вулканите Chaîne des Puys, обект на световното наследство на ЮНЕСКО на цена от 1 евро. Както се очакваше, резервациите за уникалната затворена в стъкло мини къща се напълниха бързо.

Въпреки че космическото пътуване ще бъде запазено за свръх богатите в обозримо бъдеще, същата мания по новостите ще направи съвсем скоро масови преживявания като антарктическия туризъм или престоя в действащ вулкан, които засега са достъпни за малцина.

Възможностите на VR и AR разширената реалност и навлизането им в туризма ще позволи на хората да посещават някое място, преди да пътуват до него, което значително ще увеличи продажбите.


"Пътуванията са в точка на пречупване. Десетилетия наред се наслаждавахме на безгранични пътувания без много вина, но най-накрая осъзнаваме, че масовият туризъм идва с последствия. Така че, макар че в бъдеще може и да резервираме по-малко пътувания, пътуванията, които ще осъществим ще бъдат по -обмислени. И поради това ще видим бизнеса да започва да измества фокуса си от голямия обем към високата стойност, което е наистина обнадеждаващ обрат ", коментира Сесилия Гир, директор на Културната стратегия на Backslash.