Седмица 28 – следфутболно лято

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 28 – следфутболно лято

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Предсказуемо, средната гледаемост в седмицата между 12 и 18 юли все повече наближава най-ниските стойности за 2020 година. След края на Евро 2020 и преди началото на олимпиадата, която също има своята аудитория, по телевизията не се случва нищо кой знае колко интересно.

В рейтингите на големите ТВ групи се вижда, че най-потърпевша от края на футболното първенство е групата на БНТ, докато The Sales House и Нова запазват устойчиви нивата си, а при бТВ има ръст, тъй като именно там са предпочитаните от аудиторията 4+ години топ предавания – вечерния сериал и новините.

Именно тази предавания са начело на седмичната класация. Новините на двете големи телевизии бТВ и Нова са на трето и четвърто място съответно, но с по-ниски рейтинги спрямо предишната предизборна и изборна седмица. В топ предаванията има и четири програми на БНТ. Това отчасти са дължи на инерцията на големия брой зрители, които покрай Еврото са започнали да гледат повече БНТ, а от друга това е нормален процес през лятото, когато рейтингите на топ предаванията са по-ниски и БНТ влиза с най-гледаните си програми.

Турският вечерен сериал, който е традиционен лидер в прайм тайма, губи част от зрителския интерес. Никое друго предаване не се доближава до него по рейтинги. Известна динамика има и в останалите предавания в най-гледаното време, но никое не променя значително позициите си.