Рейтингите на ЕВРО 2020 в груповата фаза

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Рейтингите на ЕВРО 2020 в груповата фаза

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

На 11 юни 2021 година, с едногодишно забавяне, започна ЕВРО 2020. За втори път в историята на първенството правата за излъчването му в България се поделят между две телевизионни групи – тези на Нова Броудкастинг груп и БНТ. Мачовете се излъчват по пет телевизии – БНТ 1, БНТ 3, Нова, Диема и платения спортен канал Diema Sport 2.

Трите кръга на груповата фаза приключиха и е интересно да се видят рейтингите на мачовете по дни и по телевизии. И двете ТВ групи излъчват мачовете едновременно по две телевизии и аудиторията може да се сумира, което дава представа за реалния интерес към дадената футболна среща, независимо къде е гледана. Само откриването се излъчи едновременно по всичките пет телевизии и така ще е и с финала.

Интересно е сравнението с останалите топ предавания, за да се види къде стоят резултатите в класирането. В топ програмите за седмицата влизат само мачове, излъчени по една телевизия, защото такава е логиката на класацията. Когато се добави и аудиторията от втория, „алтернативен“ канал, резултатите стават още по-добри и ясно се вижда, че много мачове влизат в най-гледаните предавания от седмицата.

Очаквано интересът към откриването е много голям, но не е рекорден. Всъщност най-гледания мач от ЕВРО 2020 досега е срещата между Португалия и Германия.

БНТ е предпочитания канал за гледане на срещите от ЕВРО 2020. Процентът верни футболни фенове, които гледат абсолютно всички мачове за деня не е много голям, за останалите хора, обичащи футбола, БНТ изглежда като първи избор. Близки резултати имат и малкото мачове, излъчени по Нова телевизия.

Срещите по Diema Sport 2 се излъчват в HD качество и правят устойчиви рейтинги на гърба на мачовете по Диема, което показва устойчив брой зрители, които плащат за спортно съдържание и предпочитат да си гледат мачовете в най-добро качество.

Като цяло към мачовете в третия кръг има най-малък интерес, може би защото интригата не е толкова голяма и дори фаворитите от кръг две Германия и Португалия поотделно не предизвикват чак толкова голямо любопитство.

Предстоят още интересни двубои в следващите фази. Ще разкажем за тях в края на първенството.