Рейтинги и телевизионно отразяване на Олимпиадата в Токио

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Рейтинги и телевизионно отразяване на Олимпиадата в Токио

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Отличното представяне на българските спортисти – и най-вече спортистки – на олимпиадата в Токио повиши интереса към репортажите от игрите, въпреки значителната разлика във времето и неудобните часове на излъчване на част от състезанията.

Започнала с умерен интерес и ниски рейтинги на церемонията по откриването и първия ден, олимпиадата бързо набира популярност и достига своя пик в дена на заключителната церемония, когато „златната“ Симона Дянкова носеше българското знаме.

По традиция у нас олимпийските игри се излъчват по БНТ, като това включва освен основния канал БНТ 1 и БНТ 3. Едновременно олимпийските игри се излъчват и по Евроспорт, част от портфолиото на The Sales House. Това води до повишаване на общата гледаемост на тези телевизии, отразено в седмичните анализи за периода на олимпиадата.

Рейтингите в таблицата са сумарни за всички спортове, излъчване в репортажите за дадения ден. Вижда се повишения интерес през дните в август, когато са и златните медали в женския бокс и художествената гимнастика.

Спецификата на излъчване прави много трудно дефинирането на зрителските предпочитания. За разлика от изминалото Евро, например, където всички мачове са описани и се излъчват в точно определен час и с подробно име, олимпийските игри се предават в големи обзорни блокове и е много трудно да се проследи всеки отделен спорт. БНТ има три екипа в Токио, но те отговарят за репортажи, свързани с българските спортисти, докато състезанията се взимат от международния обмен.

БНТ е излъчила около 250 часа съдържание от Олимпийските игри Токио 2020 в каналите си. Предаванията на живо са в ранните сутрешни часове в 3.00 ч. като по БНТ 1 продължават до около 6.30 ч. В преки излъчвания или на запис с най-интересните моменти от състезанията, олимпийският ден се излъчва по БНТ 3 до 18.00 часа. БНТ 1 посвещава и следобедната си програма на преки предавания от Япония от 13.00 до 18.00 ч.

Голяма част от съдържанието, излъчено по БНТ 1 влиза в „Днес на игрите – обзор Токио 2020“ и „ЛОИ Токио 2020“. Това прави класирането на топ моментите в този канал доста общо. Тук индикативни са рейтингите, които за отделните предавания са доста ниски в сравнение с тези на другите две ТВ групи и на фона на топ предаванията, където олимпийските спортове засега нямат място.

Програмата на БНТ 3 е описана доста по-подробно от тази по БНТ 1 и се вижда интереса към отделните спортове, като времето на излъчване е голям фактор, тъй като например гимнастиката е в много ранните сутрешни часове.

Най-малък изглежда интересът на зрителите на Евроспорт, но пък те са най-големите спортни фенове, защото са гледали всякакви спортове, без значение от представянето на родните спортисти.

Олимпиадата разбира се е с по-ниски рейтинги от футбола и няма амбициите да достигне гледаемостта на мачовете от големите първенства, но доброто представяне на българските участници и популярността на отделни спортове могат да увеличат прогнозните рейтинги за следващата олимпиада и съответно интереса на рекламодателите.