Победителите на Международния Рекламен Фестивал White Square

901 заявки от 25 държави, 2 Grand Prix награди, 45 златни награди и 4 бронзови награди за българската агенция proof.

от Redlink
Победителите на Международния Рекламен Фестивал White Square

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

На 11 юни 2021 в Минск, на церемонията по награждаването на победителите в едно от най-големите творчески събития в Европа - Международният рекламен фестивал White Square бяха обявени победителите в конкурсната програма на фестивала.

Тази година 901 заявки от 25 държави се състезаваха за фестивалниte награди в 7 основни състезателни категории: креативност, брандинг, маркетинг, маркетингова ефективност, медии, digital и craft. Тази година церемонията, а и самият фестивал се проведоха за първи път в комбиниран хибриден офлайн/онлайн формат.

Хедлайнери в бизнес програма на White Square 2021 бяха творчески директори както на големи международни вериги, така и на местни агенции от повече от 25 страни по света, включително и от България. Повечето от тях бяха жури на фестивала тази година. На White Square 2021, 7 международни състава на журита работиха във формат на онлайн конференция: Creative, Branding, Marketing, Digital, Media и Mass Media жури. Голямата награда Grand Prix на фестивала беше решена от Grand Jury, съставено от председателите на журитата на основните категории.

Ето и кампаниите наградени с Grand Prix на White Square 2021:

„Апартаментотека“ на агенцията Instinct Русия за IKEA

Задачата на Instict е да разработят нова услуга, която да помогне на много руснаци, живеещи в най-типичните за страната еднотипни, панелни апартаменти, да използват безплатно опита и идеите на IKEA, 100% адаптирани към техните реалности. Целта е новата услуга да е достъпна за поне 7 милиона руснаци, живеещи в стандартните посторени през епохата на социализма апартаменти. Instict създават безплатни дизайнерски идеи за някои от най-типичните интериори, и успяват да достигнат до 7,5 милиона руснаци. За проекта Instict избират най-често срещаните типове апартаменти, а дизайнерите на IKEA разработват интериорни решения за всеки от тях, които са 100% адаптирани към реалността. Всяко решение за интериорен дизайн е обвързано с конкретни адреси, определени за блоковете от тази серии, така че всеки може да потърси безплатни интериорни решения, само като въведе своя адрес в лентата за търсене на уебсайта на "Апартаментотека" . Инвестициите на IKEA в проекта( включително анализ, създаване на типови дизайни, създаване на база данни и др.) се възвръщат още в рамките на първите 4 месеца от стартирането на проекта. В допълнение, "Апартаментотека" увеличива продажбите на IKEA със 17%, а WARC включва кампанията в списъка на 100-те най-ефективни рекламни проекти в света за 2020 г.

"Vivvienne Sabo променя възгледи" на агенцията Socialist, Русия

Vivienne Sabó е една от водещите масови марки за красота в Русия, която успешно се конкурира с L’Oreal Paris & Maybelline. В исторически план марката се свързва с Франция и се възприема като игрива с нотка на романтика. Под-линията Cabaret Premiére включва продукти, които вдъхновяват нейната публика да създава изключителен, жив, „живописен“ външен вид. Така че, за да подкрепи нова спирала Cabaret Premiére, марката Vivienne Sabó решава да проведе рекламна кампания, която определено е забележима на руския пазар,предизвиква дискусии и привлича вниманието към марката.

Бюти категорията, която изглежда трябва да насърчава всяка форма на себеизразяване на аудиторията си, в Русия е под влиянието на социо-културни стереотипи и със своята комуникация само настройва хората към ясни стандарти и дава индикация за това какво е „Добро“ и кое трябва да бъде осъдено. Цялата комуникация е клиширана и никоя от марките няма ясно формулирана социална позиция. Vivienne Sabó, с емблематичната си спирала Cabaret Première, си позволи да стане първата активистка марка от категорията продукти за красота в Русия, решавайки да промени конвенционалните възгледи за начина на себеизразяване и да наруши статуквото. Вдъхновени от draq queen културата, в която мъжe артисти се представят в екстравагантни женски тоалети и със смел грим, в сътрудничество с известни личности, известни в Русия с предизвикването на общоприетите норми (Александър Гудков, CremSoda), Vivienne Sabó представя видео манифест за свободата на себеизразяването. Центърът на кампанията е музикален видеоклип, в който творческият екип на Socialist, вдъхновен от мисията на марката, развива познатия сюжет на срещата с родителите по един нов начин, като в клипа мъж танцьор се появява пред семейството на приятелката си в неговия сценичен образ, използвайки спирала Cabaret Première за грим. В резултат н а видеото, което има повече от 400 000 реакции в социалните медии и повее от 1500 поста на потребители познтатостта на марката се увеличава с 11,7% а продажбите с впечатляващите 7%.

Пълният списък с наградените кампании може да видите тук.

Между наградените заявки има цели четири кампании от България, всички те дело на агенция proof. proof. си тръгват от White Square 2021 с бронз в категорията Криейтив - Audio&Radio за кампанията им за e-bag предлагаща едно отличаващто се в радиоефира аудиопътешествие до български ферми.

Втората българска награда на White Square 2021 отново за агецията proof. е бронза за кампанията "Search срещу насилието" за Avon в категорията Brand experience & innovation.

С бронзова награда в категория Маркетинг, подкатегрия "Стратегия" е кампаннията на proof #wakeupafter6pm за fitz cola. С нея немския бранд подкрепи протестите през 2020 г., като извади продуктите си от ключови барове около протеста, за да събуди младите хора, които ги предпочитаха след 18:00, за по-важните неща навън.

Четвъртата награда на proof. е отново бронз, отново в категорията "Маркетинг", подкатегория "breaktrough on a budget" с кампанията "Плодовете на дипломацията" за Kasba.

С кампанията proof. и Kasaba се възползваха от гафа от преди една година с количеството фурми, дарени от ОАЕ във връзка с ковид кризата.