Първо на кино, пътуване – после

Какви са нагласите за връщане към нормален начин на живот с напредването на ваксинациите

от Redlink
Първо на кино, пътуване – после

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

С напредването на процеса на ваксинация се възвръща и желанието за нормален начин на живот.

В средата на март 2020 една от водещите групи, собственик на популярни дигитални издания в САЩ G/O Media , публикува резултатите и изводите от тазгодишното 2021 Travel Survey, където са изследвани нагласите на 4000 души с широк демографски профил (включително пол, възраст и местоположение) и статистически малка степен на грешка от 1,5%.

Резултатите потвърждават, че ваксините работят – хората са все по-нетърпеливи да излизат и пътуват. Но докато тези над 45-годишна възраст вече планират почивки и са два пъти по-склонни да пътуват в страната или извън нея, то по-младите поколения предпочитат първо да отидат на кино и засега не се чувстват удобно да пътуват. Това е и логично следствие от динамиката на ваксинацията в САЩ – колкото по-достъпни са ваксините за определена възрастова група, толкова се повишават нивата им на комфорт за пътуване.

В този смисъл младите са по-неуверени да пътуват и се двоумят дали да го правят, но те пък, за разлика от по-възрастните, се проявяват като много по-смели в ежедневието спрямо закрити обществени места – 1/3 от участниците в проучването под 25 години например, се чувстват в безопасност и са готови да посетят кино или театър в следващите седмици. 58% от тази възрастова група смята музеите за безопасни до степен, че се чувстват „много удобно“ да посетят такива в следващите седмици, а 35% планират конкретно предстоящо посещение. Почти половината (47%) планират да се хранят скоро в ресторант на закрито, а 23% ще посетят филм или постановка на закрито. Големите резерви на младите са по отношение на големите закрити пространства като концертни зали и арени – едва 7% са готови да влязат за събитие в такива.

Redlink няма актуални данни по отношение на тези нагласи у нас, но изследване от миналата година на KANTAR показва, че желание за излизане, когато пандемията приключи, не липсва – през април 2020 г. в разгара на локдауна у нас 33% от българите искат да отидат на ресторант, 31% да посетят театър/кино/концерт, а 12% – спортно събитие..

Що се отнася до пътуванията, американците вече планират – 14% знаят къде ще пътуват за Memorial Day (31 май), 25% са планирали лятната ваканция, а има и хора (2%), които планират остстъка от зимния сезон на 2021. Колата е най-предпочитаното средство за пътуване – огромната част от анкетираните (97%) се чувстват удобно да пътуват с кола, в сравнение с влак (37%) или самолет (28%).

Има позитивна новина и за хотелите – сред хората, които планират пътуване през пролетта или лятото, 60% споделят, че се чувстват по-комфортно да се настанят в хотел, отколкото да наемат ваканционно жилище чрез Airbnb или VRBO.