Телевизионният пазар през октомври – следи от глобално затопляне

Пазарът в България е под миналогодишния, а в Европа расте.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Телевизионният пазар през октомври – следи от глобално затопляне

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Данните за телевизионния пазар през първите десет месеца на 2023 година показват тенденция към намаление и тя е видна във всички проследявани параметри – както за телевизиите общо, така и за групите поотделно. Базата са продадените рейтинг точки за аудитория 25-54 години, тъй като това е обективна валута за проследяване на динамиката на пазара. На месечна база няма инструмент, който да следи нетните инвестиции, това се случва само на годишна база в доклада на БАКА.

В Европа картината е по-оптимистична, включително за телевизията. Според данните на Global Marketing Index на WARC рекламният пазар на континента е във възход, както е обичайно за последното и най-силно тримесечие в годината. Европа е единствения регион, в който маркетинговите инвестиции растат на нива над миналогодишните, което не се е случвало от средата на миналата година. Разгледано по медии, телевизията бележи ръст и е с позитивен тренд, което също е феномен за годината, следващата най-бързо растяща медия е радиото, макар то да изостава леко от миналогодишните нива. Разбира се дигиталната реклама е с постоянен позитивен тренд, но той варира по месеци и в момента е на нивата от лятото, все още без големи предпразнични инвестиции. Тези добри новини обаче са по-скоро сезонни и те не са довели нито до допълнителта инфлация на цените на медиите, нито до наемане на нов персонал, което би било знак за по-устойчива положителна промяна.

Разгледани по месеци промените са с отрицателен знак от пролетта насам. Независимо, че октомври е много по-силен месец от септември, нивата на продадени TRPs не успяват да достигнат тези от 2022 година. Едната причина за това със сигурност е хубавото време. Дали е залади глобалното затопляне или просто късмет, но захлаждането се забавя и това неизбежно влияе както на гледаемостта, тъй като хората са повече навън от обичайното за сезона, така и на сезонните настинки и грип, лекарствата срещу които са много голям играч на пазара в този сезон. Категорията на фармацията обаче все още не расте, а влошаването на времето непременно ще насочи фокуса на комуникация към продуктите срещу настинка и грип. Доста по-малък обем имат онлайн магазините, които явно изчакват Черния петък да наближи съвсем, за да рекламират офертите си или ще изместят фокуса повече в диджитъл. Нямат ръст и веригите магазини, които може би през ноември ще започнат по-агресивно да предлагат празничните си продукти.

Разгледани през групи телевизии, промените са различни. Докато за бТВ месецът е успешен – много близо до миналогодишния и с незначителен спад, то в групата на Нова телевизия има по-голямо намаление и то е второто по обем в годината след февруари. При другите две групи няма големи промени, като The Sales House са на нивото от 2022 година, а при БНТ има малък спад, което е странно на фона на провелите се местни избори, защото обикновено БНГ печели доста от политическа реклама, но този път изглежда дори тя е изместена към големите телевизионни групи.