Телевизионната реклама до октомври – оптимизмът се изчерпва

Пазарът на реклама в България през първите десет месеца на 2022 се изравнява с нивата от 2021 година, като стопява натрупаната в първите месеци преднина. Същото е и по света.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Телевизионната реклама до октомври – оптимизмът се изчерпва

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Докладът на WARC Global Marketing Index показва запазваща се песимистична тенденция, като маркетинговите бюджети в световен мащаб общо остават без ръст, което по региони има разлики и докато Азия и Америка са малко по-стабилни, то в Европа намалението продължава четвърти пореден месец, достигайки пореден тъжен рекорд на годишна база. Разгледани по медии, намаляват инвестициите във всички канали освен дигиталните, като в телевизията, радиото и пресата динамиката е отрицателна, тоест има сериозен спад.

Идентично е положението и с данните за телевизионна реклама в България, оптимистичното начало на годината вече се изчерпа като резултати след няколко месеца на постоянен спад, сред които сега се нарежда и октомври. След първите десет месеца на годината телевизионната реклама е практически на нивата от 2021 година, като разликата е под един процент. Данните са на база продадени рейтинг точки за аудитория между 25-55 години, но общата тенденция е валидна за целия пазар. С ръст на годишна база остават групата на Нова телевизия и The Sales House (TSH).

На месечна база засега също няма поводи за оптимизъм. Независимо от факта, че традиционно последните три месеца на годината са много силни за рекламата – с черния петък и коледните кампании – октомври има спад спрямо миналата година. Едната причина може да е предстоящото в следващите два месеца световно първенство по футбол, което ще привлече рекламодатели и може би ще увеличи и резултатите на пазара. Това обаче не е сигурно, предвид много високата цена на рекламата в първенството и специфичния профил на продуктите, рекламирани в него.

Разгледани по групи, промените се виждат по-ясно. В групата на Нова телевизия има спад само от 1%, което е съвсем малко и за друга таргет група може и да не личи толкова. При групата на бТВ обаче има доста по-голям спад от 7% и той води до резултати под тези от предишните две години. На този спад се дължи 60% от намалението в броя продадени рейтинг точки за месец октомври. Каква е причината? Разгледани по категории се виждат намаления за доста продуктови сегменти, повечето обясними със стратегическото планиране на годишна база. Например намалението на инвестициите зад шоколадовите бонбони, бонбоните изобщо, както и бисквити и вафли, може да се дължи на изчакване преди Коледа, когато сладките неща се купуват за подаръци и е логично тогава да са в ефир. По същия начин спадът при бирите – като при марките на Carlsberg той е особено силен – може да е заради предстоящото световно първенство и по-голяма инвестиция в и около него. Има спад и в категорията на кредитите. При бързите кредити това е отчасти заради местенето им от група в група по ценови причини, а при банковите кредити е въпрос на стратегическо планиране.

Любопитна е динамиката и при по-малките играчи на пазара – БНТ и TSH. Последните имат много сериозно намаление от 20%, за първи път тази година. Що се отнася до БНТ, промените при тях са обвързани с различни събития, привличащи внимание (и рекламодатели) и след силния септември с политическата реклама, октомври бележи спад. Но ако има място за оптимизъм в цялата картина на пазара, то най-сигурно това е за БНТ, за които последните два месеца на годината и световното първенство положително ще доведат до много големи ръстове на продадено рекламно време.