Седмица 18 – свършва хубавото време

Тенденция за спад, свързан с по-ниската гледаемост през топлите месеци.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 18 – свършва хубавото време

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Времето навън все още не напомня за приближаващото лято, но средните рейтинги на телевизиите за периода 1-7 май слизат до миналогодишните нива, което е тенденция за спад, свързан с по-ниската гледаемост през топлите месеци. Данните са за цялата аудитория над 4 години, като за по-ограничени групи зрители, например 18-49 години, средният рейтинг е под миналогодишния.

Подреждането на топ програмите показва, че „Като две капки вода“ си запазва първата позиция, а на второ място е Hell’s Kitchen, като двата риалити формата са фаворити на зрителите и след тях се класират вечните лидери – новините и турския сериал по бТВ. Останалите предавания в класацията не са изненада, всички риалити формати и сериали в прайм тайм попадат сред топ 25 програмите, прави впечатление, че макар и на последно място, но сред най-гледаните предавания попада и „Светът на здравето“, като за зрителите от 18 до 49 години това предаване е дори на по-висока позиция в класирането.

Въпреки добрите си резултати обаче, рейтингът на „Като две капки вода“ е под този от началото на сезона, така че форматът трайно е изгубил част от аудиторията си, макар и малка. Hell’s Kitchen, напротив, набира скорост и явно е станал по-интересен за зрителите, както и другия кулинарен формат „Кошмари в кухнята“, което личи по това, че и двете предавания имат по-високи рейтинги от тези в началото на сезона. Низходяща е тенденцията за „Сървайвър“ и „Един за друг“, „Ергенът“ поддържа стабилен интерес, а „Стани богат“ макар да има известен тренд надолу, продължава да е своеобразен феномен с високите си резултати, тъй като се излъчва в по-ранен час, когато е трудно да се привлече голяма аудитория, особено сред работещите хора.

Телевизионният сезон наближава към края си и предстоят последните епизоди на предаванията. През лятото гледаемостта намалява, но двете големи телевизионни групи- на бТВ и Нова телевизия – се опитват да задържат максимално зрителския интерес и това лято предстои да се излъчат нови сериали, български филми и това може да промени в някаква степен обичайния спад на рейтингите.