Седмица 17 – триумф за „Ергенът“

Постепенното приключване на пролетните риалити формати и сериали и преминаване в летен телевизионен режим.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 17 – триумф за „Ергенът“

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 25 април – 1 май са на нивото на миналогодишните, като и в двете години това бележи намаление, свързано с по-ниската гледаемост в топлите месеци, постепенното приключване на пролетните риалити формати и сериали и преминаване в летен телевизионен режим.

Промените в телевизионната програма в празничните дни са довели до изненади в класирането на топ програмите, особено за зрителите между 18 и 49 години. На първите места са „Ергенът“ и „Един за друг“ – впрочем предавания, които и по принцип са по-предпочитани именно от тази аудитория, сравнена с всички зрители над 4 години. На трето място е финалният епизод на „Сървайвър“, чийто последен епизод е с рейтинг под този в старта на сезона, но достатъчно висок да покаже голямата лоялна аудитория на този формат, която е проследила до самия край приключенията на участниците. В подреждането на топ програмите за зрители 18-49 години на пето място е „Шоуто на Николаос Цитиридис“, което също е много по-добър резултат от този за общата аудитория.

Подреждането на предаванията за всички зрители над 4 години показва разликите в предпочитанията спрямо другата изследвана група зрители. Тук има по-малко изненади, защото гледането на телевизия е навик и резки промени се случват рядко. Тук на първите места са „България търси талант“ и турския сериал по бТВ, също така „Стани богат“ или новините традиционно остават на челни места в класацията.

В отсъствието на „Като две капки вода“ никой от конкурентите не достига неговите рейтинги, но за повечето формати и сериали се забелязва леко покачване в резултатите.

Не е така при публицистичните предавания. Досегашният лидер „Защо, господин министър?“ има спад на резултатите, който почти го изравнява с останалите предавания. Това отчасти може да се обясни с празничните дни около Великден и по-малкия интерес към новинарско съдържание в тези дни. Сред публицистичните предавания най-добър резултат има „Лице в лице“ във вторник. Това е първият работен ден след празниците и вероятно част от интереса се дължи на това, тъй като гости в предаването са Костадин Паскалев и Илхан Кючюк – тоест не от най-популярните лица, чието появяване веднага привлича аудитория.