Рекламата през февруари 2023 – по-зле от света

За първи път от месеци насам показателите за телевизионна реклама в България са по-песимистични от данните за Европа.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Рекламата през февруари 2023 – по-зле от света

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Телевизионната реклама за първите два месеца на годината е реализирала с 3% по-малко рейтинг точки за групата 25-54 години спрямо същия период на миналата година. На фона на януарските данни, които бяха идентични на миналогодишните, това е намаление. Още по-значително е то сравнено с големите ръстове в тази два месеца миналата година, които на практика бяха най-силните за цялата 2022 година и основно на тях се дължи и добрият финал на годината като цяло.

Според проучването Global Marketing Index на платформата WARC, което проследява маркетинговите и рекламни активности в целия свят, тенденцията през февруари е към ръст и подобрение на резултатите спрямо януари – тоест обратно на онова, което виждаме на родния пазар. Тази тенденция към ръст на инвестициите е видима в Европа, в телевизията като медия, но като цяло е обусловена главно от ръст в дигиталните инвестиции и по-специално в мобилната реклама. През миналата година глобалните данни, както и тези за Европа, вървяха надолу и в някои от месеците отбелязаха доста сериозен спад. У нас, обратното, телевизионният пазар остана стабилен до края, въпреки девиациите на месечна база.

Данните по месеци показват, че докато януари е бил много близо до резултатите от миналата година, то февруари има спад от -7%.

Резултатите по телевизионни групи показват, че намаление има във всички групи, но в различна степен. В групата на бТВ то е -4% и върху по-малка база, докато за групата на Нова е сериозно и от там в по-голяма степен идва и негативният резултат за целия ТВ пазар, тъй като останалите групи имат малка база и не влияят толкова на общия резултат. Спад отбелязват TSH, каналите на националната телевизия, но най-много така наречените „други“ канали, които не са част от група. Вероятно в година с оптимизиране на бюджетите на рекламодателите инвестициите в по-малки телевизии са по-потърпевши.

Намалението в рейтинг точките има обяснение в намалените рекламни активности на някои компании, които или са намалили бюджетите си или са променили сезонността на комуникацията и още не са в ефир. Става въпрос за рекламодатели основно от областите фарма - Vitaslim, Unicoms и Aflopharm, и от магазините – намаление в комуникацията на BILLA, emag.bg и About You.

Предстои интересна година и засега изглежда, че историческите данни не могат да помогнат за прогнозиране на развитието на пазара.