Нещата, заради които си струва да шофираш безопасно

Новата кампания на френската Агенция за пътна безопасност, създадена от DDB Paris, с българска следа

от Redlink

Виждали сме много кампании за безопасно шофиране, които разчитат на шока от демонстрирането на последиците от безотговорното поведение на пътя. Реклами, които са опитвали и опитвали да ни шокират, и въпреки това хората все още рискуват на пътя. Пътната безопасност, намаляването на катастрофите и жертвите при тях е една от основните задачи както за Европейския Съюз, така и за всяка една от страните-членки. През 2020 заради пандемията и наложените в борбата с нея мерки за социална изолация и ограничаване свободата на придвижването в повечето европейски страни, се наблюдава и значително намаление на броя пътно-транспортни произшествия и жертвите от тях. В България за периода от 01.01.2020 г. до 30.11.2020 г. на територията на страната са настъпили 5304 ТПТП, при които са загинали 425 и са ранени 6602 участници в движението по пътищата. Спрямо същия период на 2019 г. ТПТП през 2020 г. са по-малко с 879(-14,2%), загиналите са -157(-26,9%), а ранените са по-малко с 1206(-15,4%). Това намаляване обаче не е резултат от трайна и устойчива промяна в поведението на хората на пътя и усилията за насърчаване на отговорното и безопасно шофиране далеч не са обезсмислени.

Ситуацията във Франция е подобна, там през 2020 също се наблюдава позитивна тенденция заради наложените ограничения на придвижването в страната през 2020, но макар и като процентно отношение спрямо населението броят ПТП и жертви да е по-нисък отколкото в България, все още предстои дълъг път до реализирането на обявената от Европейския Съюз цел за 0 жервти на пътя през 2050г. Създадената през 1982 г. френска Délégation de la sécurité et de la circulation routières (DSCR), работи за борба с опасното поведение на пътя, определя политиката за пътна безопасност и подкрепя междуведомствените действия в тази област в страната. През годините, организацията провежда множество обществени информационни кампании във Франция, като някои от тях са отличени с награди на световни творчески фестивали.

В края на декември 2020г., DSCR стартира новата си информационна кампания, разработена от DDB Paris. След мрачната за всички 2020 година, с очакваното постепенно възстановяване свободата на движението на французите, новата информационна кампания използва любовта и щастието с надеждата, че те ще бъдат по-силен лост от страха за промяна на поведението на хората на пътя.

Новата кампания на DDB Paris за френска пътна безопасност възприема съвсем различен подход от традиционното показване на последиците от рисково поведение на пътя. Шока от последиците от безотговорно шофиране има своето наложено място в категорията, но DDB Paris избират да покажат причините, заради които си струва да живееш, противопоставени на оправданията, които хората използват, когато превишават скоростта или участват в друго рисково поведение при шофиране.

Без опасни пътни ситуации, без драма, без жестока катастрофа, която те кара да скочиш от мястото си, без да внушава страх и вина, кампанията напомня на хората за прекрасните неща, заради които си струва да живеят. Тази кампания възпява живота и радостите в него. С поредица от клипове с бавно действие и силно емоционално въздействие, домашните моменти се показват в нова светлина, която ни внушава колко лесно могат да бъдат разрушени и загубени завинаги.

Всеки от четирите клипа на кампанията ни потапя в малък, интимен весел момент от ежедневието. Баща, който си играе с детето си, което се забавлява страхотно, мъж, който пее в банята си, двойка, която прави любов, семейство, което играе игра - всеки къс от живота изразява по свой начин щастието да си жив. Подбрани са моменти от ежедневието, които по своеобразен начин изразяват щастието да бъдеш жив и ни призовават да помислим два пъти, преди да поемем риск на пътя, да преразгледаме какво наистина има значение за нас.

Клиповете са режисирани от известния френски режисьор Arnaud Desplechin , който използва дълги кадри, за да създаде завладяващи, поетични и автентични моменти.
Кампанията е създадена от Александър Калчев – изпълнителен творчески директор на DDB Paris – българинът на най-висок пост в рекламна верига на глобално ниво, който е спечелил над 40 награди на престижни световни творчески фестивали. Освен телевизионните клипове, кампанията включва печатна реклама и дигитални канали.