Най-добрите бранд колаборации, които видяхме до момента през 2022

Сътрудничеството с друга марка е отлична маркетингова стратегия.

Текст: Елена Миланова от Redlink
Най-добрите бранд колаборации, които видяхме до момента през 2022

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Бранд колаборациите са сътрудничества между две марки, които създават уместен за група потребители продукт или услуга. Те позволяват разширяването на аудиторията и за двете страни и комбинирането на целеви пазари и клиенти. Това е начин за марките да останат релевантни на конкурентен пазар, а условието за избор на пододящ партньор е той да е достатъчно различен, за да може да предложи на марката нова клиентска база, но в същото време да споделя общи ценности и бизнес цели. Това обаче не винаги е задължително – понякога и преки конкуренти могат да са смислени партньори (например сътрудничеството между McDonalds UK и Burger King UK през 2019).

Независимо, че такива колаборации носят и някои рискове (от хаос при споделяне на печалбите до междуличностни конфликти), ползите са повече и в общия случай сътрудничеството с друга марка е отлична маркетингова стратегия.

Подбрахме няколко много добри примера за бранд колаборации, на които бяхме свидетели тази година:

FENDI x SKIMS

Идеята за тази колаборация, която стартира на 10 декември 2021, се ражда малко случайно – по време на среща на екипа на FENDI в Рим, Ким Джоунс – творческият директор на дамското облекло на марката – забелязва, че служителите внезапно губят концентрация на срещата, защото в един момент всички прехвърлят вниманието към телефоните си и чакат пускането на новата колекция на SKIMS. Джоунс разбира потенциала да стане част от нещо толкова завладяващо и се обръща към Ким Кардашиян. Капсулната колекция, която създават съвместно, съчетава логото на FENDI в бельото, банските костюми и аксесоарите на SKIMS. FENDI се възползват и от около 300 милиона последователи на Ким Кардашиян в Instagram, плюс тези на майка й и сестрите й, така че целият индустриален комплекс Кардашиян се задейства, за да популяризира сътрудничеството, ангажирайки и някои от най-големите инфлуенсъри на нашето време.

The Yeezy Gap Engineered By Balenciaga

Това сътрудничество обединява много различни светове – масовият пазар (GAP), света на Balenciaga и музикалните корени на Yeezy. Кание Уест и дизайнерът на Balenciaga Демна Гвасалия прелагат осем модела за Yeezy Gap, които изглеждат като модели на Gap, апдаптирани за дистопичен свят. Няма лога, формите, материалите и силуетът са разпознаваеми повече от всеки етикет. Суитшъри, якета, тениски, дълги ризи, анцуг, гащеризони, изработени от топ материали и почти всички те са черни. Допълнително всеки модел е с покрито лице – запазената марка на Кание от последните месеци. Колаборацията работи, защото предлага усещането за ексклузивност и висока марка на сравнително приемливи за поколението Z и милениалите цени.

Balmain x Barbie

Френската модна къща се обединява с Barbie за закачлива колекция с акцент върху забавлението. За колаборацията е избрано „тотално розово“, тъй като този цвят е символ на марката. Оливие Рустен, творчески директор на Balmain, замисля палитрата на колекцията от най-приглушените нюанси на розовото до най-ярките. Колаборацията е от над 50 продукта. Това емблематично сътрудничество работи, защото освен че предизвиква носталгия, се прицелва и в мъжете, за да докаже, че „можете да бъдете мъж Барби в света на Барби“ – облеклата са предимно унисекс и всеки мъж с афинитет към модата може да ги носи. В колекцията логото на Balmain е преосмислено, вземайки реплики от логото на Barbie от 90-те.

Dior Vibe x Technogym

Със серия от pop-up магазини Dior представя линията Dior Vibe, която включва колекцията Dior и Technogym Limited Edition от продукти за домашен уелнес. Като част от този проект Technogym и Dior се обединяват за дизайна на бягаща пътека Technogym MyRun, многофункционалната пейка Technogym Bench и Technogym Ball, интерпретирани в бяла версия, обогатена със звездата на Dior, талисманът за късмет на основателя и с името "Christian Dior", подчертано с пет хоризонтални ивици в контрастни цветове – емблематичният подпис на модната къща.

Lisa Frank x Pillsbury

Lisa Frank (марка, която предалага основно на деца причудливи и цветни училищни пособия и др.) и Pillsbury (легендарен производител на тесто за сладки, което може да се яде в сурово състояние) са две марки, познати на родените в Щатите през 90-те. Колаборацията е успешна, защото Pillsbury подправя тестото, което всички ядат като деца, с ярките, цветни еднорози на Lisa Frank. Тази колаборация доставя голяма доза от така модерната носталгия и обединява поколенията – милениали и поколение Z, които не остават равнодушни към детските си спомени. За колаборацията еднорогът Markie™ включва аудиторията и в игра между първата буква от името и месеца на раждане на потребителя, за да разкрие уникалното му име на еднорог. Идеална колаборация за уморени милениали.