Къде ще е най-оспорваната надпревара в Effie Awards България 2021?

Журито на Effie Awards България 2021 споделя своите очаквания за конкурса и какво трябва да има в една заявка за да изпъкне сред останалите

от Redlink
Къде ще е най-оспорваната надпревара в Effie Awards България 2021?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Наградите Effie се присъждат на база на най-важния критерий за успешна комуникация - нейната ефективност. Освен признание за висок професионализъм, наградите са и начин да се идентифицират и посочат най-успешните практики в рекламната и маркетинговата индустрии.

В България Effie Awards се организира от БАКА (Българска aсоциaция на комуникационните агенции), за да отличи онези кампании и маркетингови практики в България, които са доказали максимална ефективност по измерими критерии. Заявките в конкурса се оценяват анонимно и конфиденциално в два тура от специалисти с доказан опит и професионализъм.

Тази година журито на Effie Awards България 2021 се състои от седемнадест водещи професионалисти в страната, представители на комуникационни агенции, медии, рекламодатели, агенции за пазрни изследвания и независими консултанти.

Категориите на конкурса са общо осем – пет секторни: "Стоки"; "Услуги"; "Промоции"; "Корпоративни комуникации"; "Социална, медийна и политическа" и три специални. Две от специалните категории са въведени за пръв път с това издание на конкурса: "Положителна промяна" и "Малък бюджет", а третата - "Маркетинг при актуални събития", бе въведена през 2020 година.

Redlink се обърна към членовете на журито с молба да споделят в коя от категориите на конкурса очакват да е най-оспорвана надпреварата тази година и защо?

Ето какво отговориха те:

Марчела Абрашева - Регионален управляващ директор за Югоизточна Европа, KANTAR: "По всичко личи, че пазарите се опитват колективно да наваксат кризисната 2020 – очаквам конкуренция във всички категории. И разбира се, интересни заявки от продукти, услуги и марки, които не са участвали в Effie Awards досега."

Диана Симеонова -директор „Маркетингови комуникации“, Vivacom: "Предвид парадоксалността на времето, в което живеем, очаквам най-оспорвана надпревара в двете привидно най-отдалечени категории – тази на промоциите, защото икономическата криза направи търсенето на разнообразни, иновативни и работещи механизми за стимулиране на потреблението задължителни за бизнеса, и в новата категория „Положителна промяна“, която е за кампании, свързани с обществено значими каузи, които реално и ефективно са променили средата към по-добро, защото от тях също имаме огромна нужда като общество. Също така вярвам, че предвид на стегнатия като цяло пазар, на интерес ще се радва и категорията „Малък бюджет“, защото с много пари всеки знае, но истинското предизвикателство за всеки професионалист е с малко пари да се постигнат заложените цели."

Елена Колева - изследователски директор, агенция Pragmatica: Вероятно, битката в категорията „Стоки“ ще е най-оспорвана. Лично на мен тази година ми е изключително любопитно какви заявки ще постъпят в категорията „Малък бюджет“.

Силвия Костова - началник управление „Корпоративни комуникации и маркетинг“, Пощенска банка: Традиционно досега най-оспорваните категории са „Стоки“ и „Услуги“, но се надявам да има много хубави и свежи попълнения и в категориите „Позитивна промяна“ и „Малък бюджет“. Това са двете нови категории тази година и очакванията ми са за висока конкуренция и сериозен интерес именно към тях. Както вече споделих, много брандове наред със своите стандартни търговски цели вече си поставят и редица екологични и социални цели спрямо глобалните тенденции, които наблюдаваме, реализирайки и заставайки зад социално-отговорни каузи, като част от техните ESG стратегии и политики. Потребителите очакват брандовете да са социално отговорни. Компании, от своя страна, активно комуникираме такива каузи, за да сме близо до потребителите и да отговорим на техните очаквания. Затова за мен ще е много интересно да видя проектите именно в категорията „Позитивна промяна“ – сигурна съм, че заслужават вниманието ни.

Грета Колева - управляващ директор, Graffiti BBDO и Proximity Sofia: Най-оспорвана надпревара сме наблюдавали през годините в категориите "Стоки" и "Услуги". Тази година имаме две нови категории и очаквам сериозен интерес към тях. С оглед на пазара ни очакванията ми са за по-сериозна конкуренция в категорията „Малък бюджет“, но се надявам да видим и добри кандидатури в другата нова категория – „Положителна промяна“.

Юлиан Добрев - създател и директор изследвания, BluePoint - Research and Consulting: Очаквам силна надпревара във всички категории. Интересно ми е какви кампании ще наблюдаваме в категорията „Промоции” – голямо предизвикателство е да създадеш смислен и добре работещ промоционален механизъм в пазар, който възпита потребителите да купуват на „червен етикет“. Очаквам разбира се с интерес и заявките в двете нови категории, особено в „Малък бюджет“, защото вярвам, че с много пари е по-лесно и сериозно изпитание имат компаниите, които са с ограничени възможности.

Какво трябва да има в една заявка, за да се открои сред другите участници?

Петя Стоянова - Strategic Marketing Expert. Managing partner Quadra Digital: "Винаги са ме впечатлявали кратки, убедителни заявки, които демонстрират разбиране на авторите, че комуникацията е само един от важните елементи за постигане на забележителни бизнес резултати."

Веселин Димитров - редакционен директор, Forbes България: "Идея и мисъл, за която е видно, че не идва от кабинета на големия шеф."

Светлана Димитрова - Frontline Activation Senior Brand Manager, The Coca-Cola Company: "За мен най-силните заявки са тези, които са "семпли" като идея, но са реализирани по въздействащ и вдъхновяващ начин. Идеите, които предизвикват така нареченият "аха!" момент, защото засягат и решават релевантни за настоящия момент проблеми и в същото време носят дългосрочен резултат. И не е задължително това да се случва с голям бюджет."

Марчела Абрашева - регионален управляващ директор, Kantar за Югоизточна Европа: "Да бъде цялостно постижение като маркетинг комуникация - която цели и доказано да постига ефект и върху поведението, и нагласите на потребителите, и върху марките, а не само върху продажбите. Открояващите се заявки, поне за мен, имат добър баланс между комуникационни и търговски цели, инсайт и резултати."

Очаквайте скоро в redlink.bg и какви са личните критерии за висока оценка на всеки един от членовете на журито.