Април – месец с рекорден ръст на медийните инвестиции

България е в крак със световните тенденции

от Redlink , Източник: GARB; WARC
Април – месец с рекорден ръст на медийните инвестиции

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Добрите новини за ръста на инвестиции в телевизия продължават, като за първите четири месеца в България наблюдаваме увеличение и в брутните инвестиции, и в продадените рейтинг точки.

От средата на март 2020 нататък кризата започна да се отразява силно на поведението на рекламодателите в медиите. Затова е очаквано, че спрямо големия спад през 2020 година, тази година ще е по-добра. Като брутни инвестиции за първите четири месеца на 2021 година увеличението е с +49%.

Реалната цена на телевизионната реклама трудно може да се определи на база брутни инвестиции, затова по-вярната „валута“ са продадените рейтинг точки или TRPs. При тях увеличението за първите три месеца е +20%. Важно е да се отбележи, че това е ръст и спрямо 2019 година с +4%, така че може да се каже, че за момента кризата в телевизионната комуникация е преодоляна и прогнозите са оптимистични.

Особено впечатляващ е ръстът през месец април, който е +69%.

Тези положителни резултати са напълно в унисон със световните тенденции. Според проучването Global Marketing Index на WARC, през април има ръст на глобалните маркетингови бюджети какъвто не е отчитан откакто съществува проучването. От 56.6 през март (където 50 е индекс за „без промяна“), през април нивата са 59.2. Особено голям е ръстът в Америка и Европа – с по над 4 пункта и за двата региона.

Разгледани по медии, инвестициите също показват позитивен тренд в абсолютно всички медии. Дигиталните канали продължават да растат за пореден месец, телевизията бележеше спад от декември насам, но през април се възстановява рязко с два пункта нагоре, останалите офлайн медии все още са на загуба, но тя намалява, което е позитивен тренд.

Май месец през 2020 година също беше един от най-засегнатите месеци, поне в телевизията в България. Предстои да видим дали силния възходящ тренд ще се запази и през този месец.