Посланията за устойчивост в рекламите намаляват

Комуникацията на промоции и цени измества посланията за устойчивост в рекламите.

от Redlink
Посланията за устойчивост в рекламите намаляват

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Повечето марки са поели някакъв ангажимент да станат по-устойчиви, но само 4% от рекламите съдържат подобни съобщения – това са резултатите от анализ, който установява, че марките дават приоритет на цените пред устойчивостта.

Агенцията Creative X, използва AI технология, за да анализира над 2,5 милиона глобални реклами за период от три години, подкрепени от над $2,8 милиарда рекламни разходи. Проучването изследва наличието на 21 ключови думи, свързани с устойчивостта и климата. Рекламите са взети от 38 рекламодатели и обхващат общо 1074 уникални марки.

Приблизително 8% от медийните разходи са инвестирани в реклами, които съдържат съобщения или ключови думи за устойчивост. Когато марките създават съдържание с послания за устойчивост, изглежда че удвояват усилията си да гарантират, че публиката го вижда и се ангажира с него.

Положителните споменавания на климата се използват приблизително 4 пъти по-често от отрицателните или неутралните. Положителното рамкиране на климата може да бъде полезно за премахване на усещането за огромна обреченост относно бъдещето на планетата, което води до инерция. Но също така има риск да представи погрешно като прекалено оптимистични действителните въздействия върху климата, които една компания има.

82% от рекламите с послания за устойчивост използват ключови думи, които попадат в „отговорното потребление и производство“ (Цел 12 на ООН за устойчиво развитие). Използването на подобна лексика демонстрира, че марките споделят разбиране на проблемите, пред които е изправен светът. Но лозунгите имат смисъл само когато са подкрепени от действия.

Регионът на EMEA (Европа, Близкият Изток и Африка) има най-висок дял на съобщения за устойчивост в своите реклами (7% от всички реклами за EMEA, в сравнение с 2,9% за Северна Америка). Това до голяма степен се дължи на две държави – Германия и Франция – и политиките, свързани с Европейската зелена сделка, които изискват по-голяма прозрачност от големите компании относно социалните и екологичните въздействия на техните дейности.

У нас рекламите с подобни послания са ясно видими в телевизия и поне на пръв поглед изглеждат много, основно поради факта, че са застъпени в посланията на големи брандове, чиито клипове се излъчват много често. Сред тях са Ikea, P&G, Lavazza, Garnier, Feydom, Coca Cola, Persil, Kaufland, Yettel, Fairy и други.

Пропорционално съобщенията за устойчивост се представят 4 пъти повече в автомобилните реклами, отколкото в други индустрии. Като се има предвид въздействието на индустрията върху околната среда, това не е изненадващо. Но това също означава, че правилният скрининг за подвеждащи послания в автомобилните реклами трябва да бъде висок приоритет.

Едно е да се говори за устойчивост и изменение на климата, друго е предприемането на действия за подобряване на въздействието върху климата. Устойчивостта е предизвикателство за марките, но също така представлява възможност, която не трябва да се игнорира, защото ще струва скъпо в дългосрочен план.