ТВ рекламата у нас и по света през януари – оптимистично начало

от Redlink , Източник: GARB; WARC
ТВ рекламата у нас и по света през януари – оптимистично начало

Годината на българския ТВ пазар започва обещаващо, с увеличение на гросните бюджети с +16% и на продадените рейтинг точки - по-обективен критерий за растеж – с +8%. Разликите между двете стойности са показател за цените на рекламата. По-малко ръст на рейтинг точките, отколкото на бюджета, подсказва за инфлация, тоест ръст на цените на телевизионната реклама. Тази разлика е доста по-голяма миналия януари, в началото на една нормална, както изглеждаше тогава, година. В началото на 2021 е обяснимо, че няма как телевизиите да вдигнат осезаемо цените, но инфлация в тарифите им има и се вижда, че тя е довела и до известен ръст на нетните цени.

По-важната добра новина е общият ръст на пазара, като в последните две години месец януари е стартирал на практика на едно ниво на доставените (продадените) рейтинг точки, а през 2021 се вижда увеличение.

Същата положителна тенденция се вижда и в Global Marketing Index за януари. Още краят на миналата година подсказа, че предстоят положителни промени, като ръстът на маркетинговите бюджети по света през декември е рекорден за цялата пет годишна история на проучването. През януари нивата са малко по-ниски, но положителната тенденция се запазва.

С положителна тенденция от септември насам остават дигиталната реклама, мобилната и телевизията. Радиото, външната реклама и пресата се свиват, но с по-малки стойности. Конкретно през януари стойностите на подобрение за всички медии са по-ниски от тези през декември, но разликата е незначителна.

Много добре се развива и пазара на труда в сферата на маркетинга. След големия спад на броя наети служители в бизнеса, от септември също има постепенно подобрение на стойностите. Декември бележи най-добрите стойности в това отношение, само с една единица отклонение надолу. Единствено в Америка през последните четири месеца активно се наемат хора и има постоянен ръст.