Телевизионната реклама през март е над нивата от 2019 и 2020 година

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink , Източник: GARB; WARC;
Телевизионната реклама през март е над нивата от 2019 и 2020 година

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Данните от първите три месеца на годината показват, че рекламният пазар в телевизия е стабилен и продължава да расте.

През 2020 първото тримесечие вече е засегнато от първия локдаун и нивата са надолу с -7% спрямо предишната година. През 2021 виждаме ръст от +10% на база рейтинг точки, което компенсира намалението от миналата година и е реален ръст спрямо 2019 година.

Промяната е по-обективна разглеждана през продадените рейтинг точки, отколкото през брутните инвестиции, тъй като рекламодателите купуват с различни отстъпки от цените, често значителни, и това изкривява данните за инвестициите в ТВ реклама.

Разгледан по месеци, телевизионният пазар показва устойчив ръст, като тенденцията е особено видима през март месец. През февруари продадените рейтинг точки имат ръст спрямо 2020 година, но са под нивата от 2019, което показва възстановяване, но не и компенсиране на спада на рекламния пазар след началото на пандемията.

Март опровергава тези притеснения. С впечатляващ ръст на брутните инвестиции от +58% и увеличение на продадените рейтинг точки с +18%, резултатите за март надминават тези от 2019 година и са знак за стабилност и реален ръст на ТВ пазара.

Обяснението е в това, че пролетният сезон в двете големи телевизии – бТВ и Нова – започна в края на февруари. Тази година и двете се отличиха с голямо разнообразие от програми – риалити формати и сериали – както добре познати и любими на зрителите от години, така и съвсем нови. Едновременно с това средната гледаемост остава висока, макар и не колкото миналогодишните рекордни нива, така че голямата аудитория насърчава рекламодателите да инвестират в телевизионна реклама.

Положителното развитие на пазара в България съвпада с общите прогнози на Global Marketing Index на WARC, но глобално инвестициите в телевизия намаляват от декември насам и макар и да са с положителен знак спрямо миналата година, все още не показват тенденция за възстановяване. Единствените две медии с траен ръст са дигиталната и мобилната реклама. У нас телевизията остава най-масовата, евтина като цена на контакт и измерима медия, което личи и по добрите резултати през март.