Седмица две – новините не са добри новини

Средноседмичните рейтинги по групи показват доста голяма прилика с тези от втората седмица на миналата година.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева; Йоана Железова от Redlink
Седмица две – новините не са добри новини

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги по групи показват доста голяма прилика с тези от втората седмица на миналата година. Групата на Нова телевизия има абсолютно същия резултат, при тази на бТВ има лек ръст. Това е в потвърждение на общата тенденция за ръст в средноседмичните рейтинги на бТВ, които както се вижда на графиката напоследък са около най-високите си стойности от последната година.

Сред топ предаванията „Стани богат“ запазва много високите си рейтинги, но прави впечатление лидерството на новините на бТВ в класацията за зрителите 4+ години, а за тези между 18-49 години новинарските емисии на бТВ и Нова са съответно на трето и четвърто място. Големият интерес към новините не е добра новина, това показва усещане за тревожност поради влошаващата се пандемична обстановка и търсене на актуална информация по темата.

Това се потвърждава и от рейтингите на „Лице в лице“, които са най-високи в сряда, когато в студиото са обсъждани мерките на правителството против пандемията с гости Николай Събев, Ивайло Иванов и Костадин Костадинов. На тази тема е посветен и коментара на водещия Светослав Иванов в „120 минути“, като предаването връща мястото си в топ 10 за зрителите над 4 години, след като миналата седмица „На Фокус с Лора Крумова“ беше лидер в публицистиката в ефира. Много добре се представя и „Ничия земя“ по Нова телевизия с брой, разказващ за село Джурово и жителите му.

Разгледани по дни, рейтингите от седмицата показват интересна зависимост спрямо предишната – гледаемостта в делничните дни е много подобна, но през уикенда намалява видимо. Обяснението е в хубавото време, което хората предпочитат да прекарат навън. Изглежда, че нетипично мекото за сезона време вече приключва, остава да видим как това ще се отрази на рейтингите.