Седмица 8 – не само телевизия

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 8 – не само телевизия

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

През последната година свикнахме с непрекъснатите изненади, които животът ни поднася и последната седмица не е изключение. След очакването за силен старт на новия телевизионен сезон, чиито премиерни заглавия в голямата си част се излъчиха между 22 и 28 февруари, общата телевизионна гледаемост не се повишава, а е леко надолу.

Причината не е в ниски рейтинги на новите предавания, тъй като в прайм тайма резултатите са отлични. Разликите са основно в дневните часове.

Факторите, които влияят не са свързани само с програмата, защото животът, ясно е, не е само телевизия. Седмица осма през миналата година е в навечерието на локдауна от 14 март, поведението е по-предпазливо, а часовете у дома – повече. Тази година, напротив, седмицата се пада в навечерието на вдигането на мерките, с подготовка на заведенията, безброй щандове за мартеници и вероятно по-голяма активност навън през деня.

Рейтингите по дни са под тези от миналата седмица с едно изключение, което е обяснимо от пръв поглед в класирането на предаванията.

Излъчения в неделя първи брой на „България търси талант“ се откроява като абсолютен шампион по рейтинги в групата зрители 4+. Освен голямата популярност на формата, в първия брой участва и Наско – единствения танцьор със синдром на Даун в Европа, починал след заснемане на епизода. Тази тъжна история също е увеличила интереса, но още следващата седмица ще стане ясно дали форматът ще запази лидерството си.

„България търси талант“ е лидер и сред зрителите между 18-49 години. Това е много рядък феномен, обикновено тези две групи имат различни предпочитания. В останалите предавания се виждат ясно разликите между двете групи зрители. Общо в седмица 8 в класирането се появяват за първи път цели единадесет нови предавания. Предстои интересен и оспорван сезон.