Седмица 40 – зимни рейтинги

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 40 – зимни рейтинги

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Комбинацията от студеното време и влошаването на ситуацията с пандемията в периода 4-10 октомври увеличава седмичните рейтинги до нива, който са доста над миналогодишните и са типични за по-студените зимни месеци.

Разгледани по дни, ясно се вижда промяна в края на седмицата и как студеният и дъждовен уикенд е задържал зрителите пред телевизорите. В неделния ден резултатите са близки до тези около Коледа и Нова година – тоест почти като най-високите за годината.

В подреждането на топ предаванията няма изненади, като с оглед седмичния ръст е логично, че едва три сред двадесет и пет предавания нямат ръст на седмична база. При това и за трите намалението на рейтингите е съвсем незначително. Много по-забележим е ръстът в рейтингите спрямо миналата седмица на редица предавания в долната част на скалата, като повечето от тях са през уикенда, когато е и най-високата гледаемост.

Сред предаванията в прайм тайм или в най-гледаното време тенденцията е видимо възходяща, като най-видим е ръстът за „Гласът ан България“ и респективно излъчваното на гърба му предаване „Забраненото шоу ан Рачков“ има лек спад в рейтингите. Причината е може би в това, че и при Рачков темата тази седмица е „рок“ и това води до известно припокриване на аудиторията, която обича музика.

При сериалите резултатите също са много добри, освен при „Татковци“, където интересът на зрителите намалява.

Финалния етап на регистрации преди изборите и обявяването на кандидатите за президент и листите на партиите обяснимо са увеличили интереса към публицистичните предавания. 120 минути остава лидер, следвано от „На фокус“. Намалява само рейтингът на „Панорама“ и незначително на „Референдум“. В тази част на програмата на телевизиите, свързана с публицистичните предавания, в близките седмици вероятно ще има най-голяма динамика.