Седмица 36 – есенният сезон започва

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 36 – есенният сезон започва

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Началото на новите предавания и сериали по основните ТВ канали веднага дава отражения върху гледаемостта между 6 и 12 септември, която е по-висока от миналогодишната, макар и с малко.

Повишената гледаемост се вижда във всички дни от седмицата, освен в сряда.

Рейтингите на програмите в най-гледаното време за групата между 18 и 49 години показва ясно силния старт на сезона. Всички първи епизоди на риалити форматите и сериалите заемат високи позиции с рейтинги видимо над тези на продължаващите от преди предавания. Увеличава се рейтинга на Игри на волята. От една страна това е характерно и за предишните сезони на това риалити, в което с напредването на състезанието зрителският интерес се увеличава – нещо нехарактерно за много други предавания – а от друга общата по-висока гледаемост и задържането всяка вечер пред екрана на все повече зрители също дава отражение и увеличава интереса. Засега с по-слаб старт в конкретно тази възрастова група 18-49 са Фермата и Маскирания певец, но предстои да се разгърнат и тези две предавания и е напълно възможно да увеличат рейтинга си, тъй като и двете традиционно са лидери на сезона.

Подреждането на програмите според рейтинга им за всички зрители на възраст 4+ години показва, че има ясен лидер на зрителския интерес и това е „Гласът на България“. Музикалните формати са по принцип сред най-обичаните, защото могат да се гледат семейно и са подходящи за всяка възраст. Изобилието от нови предавания и сериали доста е изместило новините и те вече не заемат класацията така, както до преди седмица.

Силен старт за предаването на Лора Крумова „На фокус“, което влиза в топ предаванията за целевата аудитория в активна възраст 18-49 години. При същите хора е видим повишения интерес към политиката по това, че всички публицистични предавания са в класацията – тук влизат и „Пресечна точка“, и „Съдебен спор“ и няколко емисии новини. Липсва предаването „Лице в лице“, което е сред топ предаванията за всички 4+ години, но сред тези 18-49 е по-малко предпочитано. Сред топ 25 предаванията не влиза този път и „120 минути“ на Светослав Иванов, но проверката на рейтингите показва, че за групата 4+ той има почти същия рейтинг като „На фокус“, със статистически пренебрежима разлика, а за 18-49 разликата е по-голяма, но тепърва предстои зрителите да изберат фаворит. Лора Крумова има тактическо предимство, защото предаването й започва половин час по-рано, но тепърва ще се разгърне истинската конкуренция и в предизборния сезон ще стане ясно кого предпочитат зрителите. Разбира се, в предаванията с гости винаги те са много съществен фактор и това също ще е една от въпросителните в предстоящия телевизионен сезон.