Седмица 32 – протести и новини

Новините са най-гледаните предавания от седмици насам и по-точно от седмица 28, когато започват протестите.

от Redlink
Седмица 32 – протести и новини

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Лятото е спокоен и скучен телевизионен период. Такова очаквахме да е и това лято, с отложените спортни мероприятия, които традиционно вдигат рейтингите и с леко завишената гледаемост след карантината, която вече е нормален факт за медийната индустрия.

След това започнаха протестите. На справката по седмици от началото на лятото се вижда ясно, че с настъпването на топлото време рейтингите на новините са се доближили до миналогодишните и са на обичайно ниските летни нива. Протестите започват през 28-ма седмица и това веднага рязко увеличава интереса към новините. Високите рейтинги се запазват и до момента и едва ли ще има промяна преди да има политически изход от кризата.

Ръст в интереса към новините има във всички телевизии и това увеличава рейтингите им, освен в бТВ.

Разгледани по месеци се вижда, че през август всички телевизии имат по-високи средни рейтинги на новините, като лидер е Нова телевизия, но с намаляващи рейтинги на месечна база. бТВ обратно, бележи лек ръст през август.

Интересни са промените спрямо миналата година разгледани по часови пояси. В ранните сутрешни часове по традиция големите телевизии – Нова и бТВ - през лятото не излъчват емисии, защото са във ваканция. В момента с оглед обстановката сутрешните блокове са в обичайния си вид и съответно поставят бТВ на първо и Нова на второ място, като БНТ остава след тях, но със стойности по-високи от миналата година, когато е била лидер в този часови пояс. Своя лоялна, макар и малка аудитория, имат новините на Канал 3 и телевизия Европа. Традиционно Нова телевизия измества късните си новини през лятото в по-късен час, съобразявайки се с промените в поведението и късното прибиране в този сезон. Справката показва, че бТВ също са добавили късни новини в лятната си програма, но емисията на Нова остава по-добре позната и предпочитана, така че запазва голяма преднина като среден рейтинг.