Седмица 30 – едно лято без футбол

Как изглеждат рейтингите за този месец юли сравнен с предишните години, в които е имало европейски или световен шампионат по футбол.

от Redlink
Седмица 30 – едно лято без футбол

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Всеки две години през юли светът е футбол. В нормални условия така щеше да е и през 2020 година, но пандемията промени дневния ред на света и отложи големите спортни първенства – европейският шампионат по футбол и лятната олимпиада, за догодина.

По време на „футболния“ юли традиционно първите места сред най-гледаните предавания се заемат от мачове, обикновено финали или полуфинали. Тази година класацията с най-гледани предавания за юли предсказуемо показва най-голям интерес към новини, филми и сериали, предимно в по-късните вечерни часове.

В последната пълна седмица на юли решихме да сравним рейтингите и топ предаванията за тази и миналата година, както и за 2018 и 2016, когато е имало съответно световно и европейско футболно първенство.

През 2019 година рейтингите са доста близки като стойности до тазгодишните, подобен е и изборът на предавания – сериали, филми и новини. Най-видимата разлика е в това, че миналата година в класацията преобладават предаванията на бТВ, както и присъствието на доста публицистични предавания през тази година, което е обяснимо с оглед сложната политическа ситуация. На това се дължи и разликата в първото място – миналата година вечерният сериал е най-гледаното предаване, тази година са новините.

През 2018 броени не-футболни предавания са успели да се класират сред най-гледаните 25, като на първите 12 места са само мачове. Рейтингите на всички са много по-високи от средните за сезона, като финалът разбира се има рекордно висок рейтинг.

Предишното европейско първенство преди четири години също се представя добре, но интересът към него е доста по-малък отколкото към световното. Само шест от топ предаванията през юли са мачове от първенството. Разбира се основната причина е, че първенството е приключило в първата третина на юли и повечето мачове са се играли през юни, но и рейтингите на срещите са по-близо до средните за месец юли, отколкото до тези по време на световния шампионат.

В заключение можем да кажем, че футболът със сигурност увеличава телевизионната аудитория през лятото, но световното първенство е по-предпочитано от масовата аудитория – показаните рейтинги са и за мъже, и за жени. Европейското първенство увеличава телевизионната гледаемост, но наличието на други причини – както протестите и кризата в момента – също могат да са фактор за по-високи рейтинги и по-голям интерес към гледането на телевизия.