Седмица 3 – две гледни точки

от Redlink
Седмица 3 – две гледни точки

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Периодът от 18 до 24 януари 2021 година запазва тенденцията за по-висока гледаемост спрямо миналата година както за групата на всички ТВ зрители (измервани от ГАРБ над 4-годишна възраст) така и за активното население 18-49 години.

Промяната е видима във всички часове на денонощието, като най-малки са разликите сутрин, около обедните новини и вечер в най-гледаното време – тоест като цяло предпочитанията като часове не се променят.

Разгледали сме топ програмите през двете споменати групи зрители – всички 4+ и хората между 18 и 49 години. Последните са основната група зрители, представляващи интерес за рекламодателите и затова са в основата на тарифите за реклама на телевизиите.

Предпочитанията на двете групи видимо се различават, като това се отнася не само до предаванията, но и до телевизиите. За по-широката група зрители предпочитани са предаванията на бТВ, като това са турският сериал, новините и румънският сериал в 21 часа, тоест всекидневната програма в прайм тайма на бТВ. За зрителите между 18 и 49 години предпочитаният канал е Нова телевизия, като Черешката на тортата и новините са най-гледаните предавания. Тези две предавания на Нова имат почти еднакъв рейтинг и за двете групи.

Интересни са разликите между широката и по-тясната група зрители. Сред предаванията с най-големи разминавания в рейтингите между едната и другата група са Клетвата на Байдън, Лице в лице, 120 минути – предавания с новинарско и публицистично съдържание, които не се гледат толкова от хората в активна възраст, защото подобно съдържание те четат онлайн и там е основният им източник на новини и анализи.

В предпочитанията на зрителите над 4 години БНТ заема по-предни позиции с няколко предавания, сред които най-гледано е състезанието с водещ Орлин Горанов Последният печели.

Има само едно предаване, което е доста по-гледано от хората 18-49 години, отколкото от тези 4+ и това е сериалът Под прикритие по Нова телевизия.