Седмица 26 – рейтинги и топ предавания

Лятото и сезонът на отпуските определят намаляващото време пред телевизора. Най-гледаните предавания не са обезателно и най-предпочитаните.

от Redlink
Седмица 26 – рейтинги и топ предавания

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Седмицата бележи лек спад спрямо средните рейтинги от предишната, което е напълно закономерна тенденция. В среднодневните рейтинги се забелязва намаление в най-гледаното вечерно време или прайм тайм, за сметка на леко увеличение в дневните часове. През лятото, когато в националните телевизии няма силни риалити формати или сериали, традиционно се увеличава гледаемостта на кабелни канали, а при тях няма толкова ясно изразен прайм тайм, интересът е по-равномерно разпределен и в дневните часове. Това е единият фактор, който влияе на по-високата дневна гледаемост, плюс сезона на отпуските.

Средно седмичните рейтинги намаляват

За поредна седмица се вижда намаление в средноседмичните рейтинги. Нивата остават по-високи от миналогодишните, но с устойчива тенденция към по-малко време пред телевизора.

Най-гледани и най-предпочитани предавания

Нова телевизия доминира сред топ програмите в седмица 26. бТВ са представени с традиционно силния си турски сериал в прайм тайм и с новините. Рейтингите на предаванията показват процента зрители (като процент от хората в дадена възрастова група), като високият процент зрители не е гаранция, че всички гледащи телевизия в този момент са избрали това предаване. В класацията на топ програмите се вижда, че тези с най-висок рейтинг не са с най-висок дял (процент от гледащите телевизия в дадения момент). Предавания с по-нисък рейтинг могат да са по-предпочитани в дадения часови пояс. Това се вижда ясно при дневните предавания като Плюс-Минус, Семейни войни или следобедния сериал Черна роза, които се гледат от повече от една трета от зрителите в този час или можем да кажем, че имат своя аудитория, която специално търси това предаване. С най-висок дял е Темата на Нова, с близо 40% дял сред гледащите между 18 и 49 години.