Седмица 26 и телевизията на работещите българи

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 26 и телевизията на работещите българи

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Седмица 26 или периода между 28 юни и 4 юли сме разгледали през данните за гледаемостта на хората между 18-49 години или активното работещо население. Тази група представляват най-популярната и често купувана таргет група за рекламни кампании.

Както при по-широката група зрители, така и тук гледаемостта е ниска и европейското, което се гледа активно, не помага особено за общите нива на рейтингите.

Сред топ програмите за 18-49 годишните очаквано преобладават мачовете от ЕВРО 2021 и свързаните с тях програми. За разлика от по-общата група зрители над 4 години, тези между 18 и 49 предпочитат Нова телевизия и мачовете, излъчвани там имат по-високи рейтинги от тези по БНТ. Интересен феномен е и ниският интерес към централните емисии новини. Въпреки наближаващите избори, новините на Нова и бТВ са на около десето място в класацията, което се случва много рядко, тъй като това обичайно са най-гледаните предавания в прайм тайма.

В подреждането на срещите от европейското по рейтинги личи преимуществото на Нова за тази възрастова група. Доста по-добри са и рейтингите на Диема в сравнение с тези при общата аудитория 4+.

Динамиката на топ предаванията също не изненадва, като ръст има само при мачовете и то доста съществен, тъй като в разглежданата седмица 26 се падат някои от решаващите срещи в първенството.

Разгледани поотделно телевизионните групи имат различна промяна в гледаемостта. Общия спад се дължи на намалените рейтинги на двете големи групи, докато БНТ и The Sales House са стабилни, но техните резултати не могат да променят общата негативна тенденция.