Седмица 15 – време е за забавления

Изборите минаха, а след  тях и интересът към новините намалява.

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 15 – време е за забавления

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Изборите минаха, а след тях и интересът към новините намалява. В сравнителен аспект наближава периодът, в който миналогодишния пик в гледаемостта намалява и стойностите за двете години постепенно се доближават.

Интересна е динамиката на дневна база спрямо предходната седмица. При по-слабо начало на седмицата и по-ниски дневни рейтинги в началото на седмицата, уикендът бележи голям ръст. Причините са пряко свързани с температурите навън и пролетното време в първите дни на седмицата и застудяването в края.

В сравнението с предаванията, предпочитани от всички зрители над 4-годишна възраст с тези в активната възраст 18-49, които са и най-често срещаната целева група за рекламодателите, прави впечатление, че има само няколко предавания, които хората 18-49 предпочитат и гледат повече. Това са „Един за друг“ по Нова телевизия, сериалът „Братя“,къснията новинарски блок, традиционно предпочитан от заетите хора и няколко заглавия с по-малка разлика в рейтингите.

В сравнение с предишната седмица прави впечатление, че намаляват рейтингите на новинарските емисии и по двете телевизии, а БНТ изобщо не попада в класацията. Очевидно след обявяването на резултатите от изборите и свикването на парламента спада и повишения интерес към политическите теми. Най-голям ръст има предаването „Ничия земя“ и съботният вечерен филм по Нова телевизия.

Разгледани отблизо развлекателните предавания с най-високи рейтинги запазват нивата си, но приятна изненада е високият рейтинг на „Забраненото шоу на Рачков“, което за първи път от старта си насам отбелязва ръст и то не малък. Това е добър знак, че предаването има потенциал, ако зад увеличената гледаемост наистина има други причини освен лошото време.

Рейтингите на двете кулинарни предавания, „Бригада нов дом“ и „Комиците“ са стабилни, като има малки девиации и „Комиците“ продължават да привличат все повече зрители и това изглежда като тенденция за новия сезон на предаването.