Седмица 14 – следизборно

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 14 – следизборно

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В периода между 5 и 11 април средноседмичните рейтинги остават доста под нивото от 2020, когато периодът съвпада с най-строгите ограничения на карантината.

Разгледана по дни, седмицата показва интересна динамика спрямо предишната. Ако преди парламентарните избори не се забелязваше особено голям интерес на зрителите към новините и ръстът в рейтингите е само в неделя, то резултатите и очакването за точния състав на парламента и предстоящите събития са увеличили видимо гледаемостта в понеделник, след това в сряда и четвъртък, дори за сметка на уикенда, който няма впечатляващи резултати.

Класацията на топ предаванията ясно показва промените. Двете вечерни емисии новини на бТВ и Нова имат ръст в рейтингите, като в топ предаванията влиза и По света и у нас на БНТ с ръст от над 2 рейтинг точки. Увеличение в рейтингите имат и дневните емисии новини. Обратното, намаление в рейтингите отбелязват развлекателните риалити формати – България търси талант и Като две капки вода. Най-впечатляващ е ръстът на вечерния филм по бТВ, който има три пъти по-високи резултати от миналия уикенд.

Динамиката на гледаемост на развлекателните риалити формати вече показва разделение в предпочитанията на зрителите. Лидери са България търси талант и Като две капки вода с резултати средно над 15 рейтинг точки, докато Един за друг е около 10 рейтинг точки и там е в момента и Забраненото шоу на Рачков, макар че първите два епизода на шоуто бяха с рейтинги в горната част на скалата.

Много по-лоялна аудитория имат кулинарните риалити формати, също така и Бригада Нов дом и Комиците, които са и единственото предаване, което с напредването на времето увеличава аудиторията си. И четирите програми имат съвсем малки девиации в рейтингите и очевидно се следят с интерес непрекъснато.