Седмица 13 – има избори, но не личи

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 13 – има избори, но не личи

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги в периода между 29 март и 4 април са под нивото от предходната седмица и доста под миналогодишните, които точно в този период са отбелязали пик в телевизионната гледаемост. Не е оказал влияние и фактът, че седмицата завърши с парламентарните избори.

Интересът на аудиторията е конкретно към изборния ден, докато предварителното представяне на политическите партии и кандидатите в ефир не е предизвикало голям интерес и ръст в никой от дните на седмицата.

Разгледани като рейтинги по часове, спрямо предишната седмица има спад най-вече в дневните часове, но също и вечер, във времето на централните новини. Нивата се запазват неизменни само около предаванията в прайм тайма или най-гледаното време.

Показателни са промените в рейтингите на предаванията спрямо предходната седмица. "Като две капки вода" е най-гледаното предаване, изместило традиционния за зрителите на възраст 4+ лидер „България търси талант“, неизлъчен поради изборите. Емисиите и на двете големи телевизии бележат лек спад в рейтингите, независимо че това е последната седмица преди изборите и новините в тази връзка са в центъра на информационните емисии и публицистичните предавания.

И бТВ и Нова телевизия подготвят специални програми за изборите, които се излъчват в изборния ден и в класацията на топ предаванията мястото им е в долната част на подреждането. Отразяването на изборите от бТВ има малко по-добри резултати от това на Нова и присъства в класацията с две специални програми.

По-значими промени в рейтингите има за вечерните новини по Нова и играта „Семейни войни“ – две предавания, чиято аудитория зависи силно и от времето навън. При по-топло време и повече време навън, падат рейтингите на играта, а гледането на новини се измества към по-късните часове. Много по-добри рейтинги от предишната седмица има и следобедния филм по Нова, популярно заглавие по сюжет на Ерих Кестнер, освен това съвпадащ с изборния ден и повишената гледаемост в неделя.

Рейтингите на риалити форматите показват устойчив интерес към „Като две капки вода“ и „Един за друг“, докато „България търси талант“ и „Забраненото шоу на Рачков“ след много силен старт имат спад в аудиторията, като при Рачков засега това изглежда като тенденция.

При сериалите динамиката в рейтингите е по-малка, защото повечето разчитат на лоялна аудитория без големи промени от епизод в епизод. Все пак личи спад в интереса към All Inclusive след първия епизод, а също и намаляващ интерес към сериала „Отдел Издирване“, който започна с много добри резултати.