Седмица 12 – без промени и без ентусиазъм

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 12 – без промени и без ентусиазъм

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Изглежда, че изминалата една година направи хората доста резистентни към противоепидемичните мерки, а дори и към новините и политическата информация, така че средноседмичните рейтинги за периода 22-28 март са значително по-ниски от тези за същия период на миналата година, както и спрямо предишната седмица. Това са резултати в условия на вдигане на нивото на ограничения и приближаващи избори – изглежда и за двете няма голям ентусиазъм.

Запазването на сравнително обичайния ритъм на живот спрямо миналата година личи от това колко по-ниска е гледаемостта през 2021 в дневните часове.

Сред топ предаванията няма изненади, като „България търси талант“ остава фаворит, както е през всички седмици откакто е в ефир. Следващите няколко позиции също са без промени, като „Забраненото шоу на Рачков“ има незначителен спад в рейтингите, но слиза едно място надолу след вечерната новинарска емисия на Нова.

Сравненията в рейтингите на най-гледаните предавания между миналата и тази седмица показват интересни тенденции. Въпреки понижената средна гледаемост, това се отразява в дневните часове и техните рейтинги, докато предаванията в прайм тайма или най-гледаното вечерно време по-скоро имат увеличение в рейтингите. За нито едно предаване този ръст не е значителен, но е видим като обща тенденция и можем да кажем, че средната гледаемост за седмицата намалява, но в прайм тайма е без промени.

Показателно е кои предавания имат намаление в гледаемостта – те са съвсем малко. Това е шоуто на Рачков и макар че става въпрос за една десета от рейтинг точката, което е в рамките на статистическата грешка, данните показват, че предаването явно вече има постоянна аудитория, която не се увеличава. При предавания с гости, какъвто е и този формат, винаги е възможна промяна според интереса към поканените, но засега шоуто разчита повече на реклами с водещия и не анонсира гостите предварително.

Същият феномен – участници в предаването – определят и рейтингите на публицистичните предавания. Това се вижда веднага в предаването 120 минути, в което гост е Явор Бахаров, наред с политическите дебати около изборите, а миналата седмица гост е бил Владимир Карамазов, по-популярно лице. Другите предавания с по-ниски рейтинги спрямо миналата седмица, са сериалът „Откраднат живот“ по Нова, обедните новини и „Лице в лице“ по бТВ, където Цветанка Ризова представя кандидатите за новия парламент, към което явно няма огромен интерес.

Следващата седмица е последната предизборна и рейтингите на новините и публицистиката ще са показателни за това в каква степен българите ще са по-масово гледащи предавания с политическа насоченост.