Рекламата през юни – само добри новини

Първата половина на 2021 година носи добри новини за рекламния пазар у нас и по света

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink , Източник: GARB; WARC
Рекламата през юни – само добри новини

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Първите шест месеца на годината минаха и вече има и първите резултати за развитието на рекламния пазар през полугодието. Засега ръстът изпреварва прогнозите. У нас в телевизията размерът на брутните инвестиции за периода е с впечатляващия ръст от +62%. Оценката на стойността на рекламните инвестиции е базирана на тарифите на телевизиите и това води до сериозно завишаване, тъй като никакви отстъпки за рекламодателите не се отразяват в тези числа. По-обективна е картината на пазара, разгледана през рейтинг точки или TRP, което е реалната валута, с която работи пазара. На тази база също има двуцифрен ръст и той е значителен, в размер на +27%.

Положителен тренд се забелязва във всички месеци през годината, като сравнени с 2020 година динамиката е различна. В най-сериозно засегнатите от миналогодишния локдаун месеци април и май има най-голям ръст. По-обективно е сравнението с 2019 година – последната с „нормална“ рекламна активност. Продадените рейтинг точки през април са по-малко от тези през 2019, през май са съвсем малко повече, но през юни ръстът е значителен.

Всичко това показва нормализиране на инвестициите в телевизионна реклама и един стабилен пролетен сезон, който постепенно преодолява последствията от кризата.

Позитивната тенденция в България е отражение и на една по-глобална положителна ситуация на увеличаващи се маркетингови бюджети и инвестиции в реклама. Според данните от Global Marketing Index юни е поредният, вече трети месец, в който ръстовете на бюджетите са рекордни. Традиционно това се вижда особено ясно в инвестициите в диджитъл и мобилна реклама, както и в телевизията, която расте всеки месец от началото на годината. За първи път от началото на кризата, тоест от една година назад, външната реклама е на плюс. Това показва не само, че са превъзмогнати негативите от съкратените бюджети за външна реклама, но и че има реален ръст. Радиото и пресата в световен мащаб имат позитивни тенденции и отрицателните стойности намаляват, но все още са на загуба, а не на нула или с ръст.

Бързото възстановяване на рекламния пазар вече предизвика ревизии на прогнозите за 2021 година, които са по-оптимистични от предварителните очаквания.