Рейтингите на ЕВРО 2021 – никой не е по-голям от футбола

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Рейтингите на ЕВРО 2021 – никой не е по-голям от футбола

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Европейското първенство по футбол завърши, събирайки огромно количество зрители пред екраните. Дългото очакване на първенството си казва думата и въпреки, че лятото е традиционно слаб сезон за телевизията, финалът на Евро 2020 има рейтинги, сравними само с финалите на най-гледаните риалити формати. При това пипълметрията не измерва гледаемостта на открито, на местата, където се събират феновете и това вероятно прави футбола едно от най-гледаните събития в телевизията изобщо.

Рейтингите на самите срещи показват повишен интерес в последните фази на първенството.

Проследени през първите фази до четвъртфиналите, рейтингите варират много според предпочитанията на българските фенове, каналите и часовете на излъчване. По традиция мачовете се излъчват в две от големите ТВ групи – тази на БНТ и на Нова, като и двете групи ги излъчват по две от телевизиите си едновременно. Съответно рейтингите на всяка среща са кумулативни от всички телевизии, излъчвали съответния мач – понякога те са и повече от две. Така най-гледаните срещи от предварителните фази като Португалия-Германия, Франция-Германия, Италия-Уелс имат рейтинги, сравними с тези в по-късните фази на Еврото.

Осминафиналите и четвъртфиналите имат много по-високи рейтинги, тук мачът Хърватия-Испания е абсолютен фаворит.

Финалът на Евро 2020 е излъчван едновременно по БНТ и Нова и общо има 15,6 рейтинг за аудиторията над 4-годишна възраст. Това е сравнимо с най-гледаните предавания в ефир – например Забраненото шоу на Рачков стартира с рейтинг 15,8 на първия си, най-гледан епизод, а топ риалити форматите „Като две капки вода“ и „България търси талант“ завършиха с рейтинги на последния си, финален епизод съответно 16,8 и 16,3. Тази малка разлика в тяхна полза спрямо финала на европейското първенство по футбол е вероятно да се компенсира от големите групи хора, събрали се заедно в летните вечери, за да гледат мачовете. Така или иначе рейтингите на финалните фази вероятно ще останат рекордни за това лято, въпреки предстоящата олимпиада.