Телевизионният пазар през септември – предпазлив оптимизъм

Рекламният пазар в България и Европа е стабилен.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Телевизионният пазар през септември – предпазлив оптимизъм

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Данните от Global Marketing Index на WARC за септември показват устойчивост на данните за Европа както като цяло по отношение на маркетингови активности, така и за инвестиции в медии. Не се забелязва ръст, освен в мобилната реклама, но всички следени маркетингови и рекламни канали са стабилни или с лек ръст, като се подобряват леко и условията за купуване на реклама.

Същото се вижда и в данните от ГАРБ за телевизионна реклама в България. До септември включително нивата на продадени рейтинг точки от телевизиите са почти идентични, с незначителна разлика от -0,2%. Това са данни за групата 25-54 години, като на база брутни инвестиции има ръст от 12%, но той е отчетен през цени по тарифа и подлежи на голяма корекция в реалните сделки на рекламодателите.

Двете най-големи ТВ групи също са стабилни, като и при двете има почти символичен ръст, основно генериран в първата половина на годината.

Това личи добре на графиката с промените по месеци. Започналият през септември есенен телевизионен сезон не успява да повиши нивата над миналогодишните и остава с един процент под септември 2022 година.

Намалението в доставените рейтинг точки обаче не е равномерно разпределено. Групата на Нова телевизия с прилежащите й канали – собствени и такива, които само продава – има ръст още от август, който се увеличава в септември, със старта на новите предавания.

Групата на бТВ, напротив, продължава да бележи спад и макар той да е по-малък от този през август, резултатите й като брой TRPs са по-ниски например от тези през юли, който е по-евтин месец и с по-ниска гледаемост.

Предстоящите три месеца са много силни за рекламата в телевизия и приоритетни за много категории продукти, разчитащи на задаващите се празници, черен петък или – в случая с фармацията – настъпващия грипен сезон. Това обаче не означава, че телевизионният пазар ще има голям ръст. На графиките се вижда, че в последните две години нивата на TRPs в последното тримесечие са много близки, което се дължи и на факта, че те са напълно заети и разпродадени. Тоест телевизиите и при най-добро желание не могат да надскочат с много тези нива. Вероятно годината ще продължи с тази крехка стабилност, която все пак навява предпазлив оптимизъм в свят с реална или задаваща се рецесия и все повече политически и икономически проблеми.