Телевизионният пазар през май – растежът продължава

През първите пет месеца на годината телевизионният пазар запазва възходящата тенденция.

Текст: Елица Павлович, Петя Розева от Redlink
Телевизионният пазар през май – растежът продължава

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

От януари до май месец телевизионният пазар в България, разгледан през продадени рейтинг точки (TRP) расте с 3%. Ръстът през брой рейтинг точки е обективен критерий, защото като пари мониторингът отчита само брутни суми, а те са цен ипо тарифа и понякога са в пъти по-високи от реално инвестираните.

Общо с 3% расте телевизионния пазар през май, като отново ръстът е движен от грутата на бТВ, както и TSH, докато групата на Нова телевизия отбелязва спад с -2%.

Разгледани по месеци досега и петте изминали месеца на 2024 година отбелязват ръст, като той е най-голям през април. Април и май са най-скъпо продаваните, но и най-запълнени с реклама месеци, като на фона на 10% ръст през април, през май месец увеличението е с по-скромните 2%. През втората половина на май от ефир излязоха рекламите на хазарт, но имайки предвид малкия им дял от общата реклама, това едва ли е обяснение за динамиката на рейтингите.

бТВ продължава и през май месец тенденцията си за ръст, като успява да постигне идентичен резултат на този през април. Изразен в проценти, ръстът обаче е най-малък от началото на годината. Стойностите на доставени TRPs или рейтинг точки в групата на бТВ са доста близки през последните четири месеца и е вероятно това да е лимитът на групата и тя да е достигнала момент на насищане, след който няма как да увеличи значително резултатите без ръст в гледаемостта.

Различни са причините например при TSH – The Sales House, които увеличават каналите в портфолиото си и по този начин разширяват възможностите за реклама и от там и броя продадени рейтинг точки.

В по-общ план май месец е успешен и в Европа, като телевизията и външната реклама са най-добре представилите се медийни канала, с най-голям ръст. У нас няма официални данни за външната реклама, но в навечерието на избори едва ли има останала свободна позиция.