Седмица 43 – и изборите не помагат

Средноседмичната гледаемост за периода 23-29 октомври се задържа около нивата от миналата година, с незначителна негативна разлика.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 43 – и изборите не помагат

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичната гледаемост за периода 23-29 октомври се задържа около нивата от миналата година, с незначителна негативна разлика. Това обаче са данните от пипълметрията за всички зрители над 4 години или цялото население. Разгледана през по-ограничени групи, включващи работещи хора, например 18-49 години, гледаемостта пада трайно през втората половина на годината и засега не показва признаци за ръст. Разбира се намаленият интерес към телевизия е световна и в частност европейска тенденция, която няма как да заобиколи България, но от друга страна хубавото време и меката есен също са значим фактор за времето, прекарано на закрито и пред телевизора.

Повечето от топ предаванията в класацията показват намаление в рейтингите, като има и нови позиции, свързани с първия кръг от местните избори. Те обаче не променят общата тенденция и хората не са прекарали повече време в гледане на телевизия в очакване на новини или информация около изборите. Фаворитът на сезона „Гласът на България“ е излъчен в събота вместо в неделя и вероятно заради това има по-нисък рейтинг. Очаквано най-гледаните емисии новини са в дните около изборите – неделя и понеделник, като това се отнася и до късните емисии, също и до тази на БНТ. Никоя новинарска емисия обаче не повишава рейтингите си в околоизборните дни.

Интересно е да се види и как зрителите са проследили изборния ден по трите национални телевизии. Вижда се, че БНТ, която исторически е била телевизия с висок кредит на доверие, вече трайно отстъпва пред бТВ и Нова телевизия. Това се дължи и на разочарование, и на невъзможност за натрупване на нова аудитория, независимо че по принцип това трябва да е основният канал за безпристрастна информация.

Също толкова важно е да се отбележи, че в дневните часове от обяд нататък Нова телевизия изпреварва бТВ като зрителски интерес. И макар че при основната емисия тази разлика е малка, тя е знакова от гледна точка на това, че бТВ са водещата медия за новини за групата всички зрители 4+ и това се вижда ясно във всяка седмична класация. В случая обаче е възможно този превес на зрителско внимание в полза на Нова телевизия да е ефект от напускането на Антон Хекимян и включването му в избирателната надпревара, което да обръща някои зрители от бТВ към Нова. Все още е рано да се каже дали тази промяна ще е дългосрочна.