Седмица 24 – футболният реванш на БНТ

Безспорно най-забележителното телевизионно, а и спортно събитие на изминалата седмица е откриването на европейското първенство по футбол.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 24 – футболният реванш на БНТ

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Безспорно най-забележителното телевизионно, а и спортно събитие на изминалата седмица е откриването на европейското първенство по футбол на 14 юни. Това не помага особено на средноседмичната гледаемост и тя остава малко под миналогодишната, но във всяко друго отношение промените са значителни.

Топ програмите веднага правят впечатление – първо, че са силно футболно ориентирани и второ, на първите две места в класацията са мачове, излъчвани по БНТ. На пръв поглед няма нищо чудно – футболът доминира медийните новини, а се гледа основно по БНТ по стара традиция, макар че излъчването се споделя между каналите на националната телевизия и тези на Нова. Трябва да се отбележи, че нито един от най-гледаните мачове не е откриващия първенството, защото класацията е за рейтинг в един канал, а първата среща се излъчва и по Нова и по БНТ и кумулативните й резултати са най-добрите за тези първи дни от първенството.

Всичко това обаче е прецедент. Справка с предишното европейско първенство показва, че в откриващата седмица на Еврото няма впечатляващи рейтинги на мачовете, а на първите места са обичайните прайм тайм програми и централни новинарски емисии. Също така БНТ не заема най-високите позиции по гледаемост.

Изобщо в класацията на предаванията емисия централни новини се появява на четвърто и девето място, потвърждавайки все по-намаляващия интерес към това съдържание от страна на зрителите, което няма нищо общо с футбола. Публицистичните предавания като рейтинги отбелязват може би най-ниските си резултати от месеци насам.

Поглед само към футболните срещи потвърждава, че БНТ има аудитория, която никоя друга телевизия не успява да събере. След една година, в която досега отбелязва само загуби като рейтинг точки, БНТ започва своя футболен реванш.