Седмица 16 – гледаемостта расте

Средноседмичната гледаемост превишава миналогодишните нива.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 16 – гледаемостта расте

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Интересът към телевизията в периода между 17 и 23 април расте и средноседмичната гледаемост превишава миналогодишните нива. Това е феномен за отбелязване в свят, в който отдавна се предсказва упадък и оттеглане от линейната телевизия – тоест гледаната на живо. Напротив, у нас ръстът в рейтингите се вижда не само за общата аудитория над 4 години, но и за по-малки аудитории, например 18-49 години, където макар и с по-малко, но също има ръст в средноседмичните нива.

Разгледани по дни рейтингите са по-високи във всички дни на седмицата без вторник, но най-значително е увеличението в понеделник – почивния ден след великденските празници. Доказателство, че българите прекарват свободното си време през телевизора, което измества песимистичните прогнози за гледаемостта напред във времето.

„Като две капки вода“ се завръща на челното място в класацията на най-гледаните предавания с разлика от почти пет рейтинг точки спрямо втория в подреждането. Така развлекателният риалити формат е недостижим лидер в рамките на сезона, като никой от конкурентите му не е постигал близки до неговите рейтинги с нито един свой епизод.

Лидерството на „Като две капки вода“ личи ясно на графиката с предавания и филми в прайм тайма или най-гледаното време, като останалите заглавия си оспорват първото място. След по-оспорвана борба в първите седмици на пролетния сезон, изглежда че Hell’s Kitchen доминира през последния месец.

В предишните седмици отбелязахме динамиката на публицистичните предавания, чиито рейтинги тръгнаха надолу след последните избори. През последната седмица и там има известно раздвижване. Най-видим ръст отбелязва предаването „На фокус“ с последната си част, която се излъчва в новините, където гост на Лора Крумова е бил Делян Добрев от ГЕРБ.