Седмица 14 – застудяване

Хладното пролетно време предразполага към повече седене вкъщи и това е добра новина за телевизиите

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 14 – застудяване

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Хладното пролетно време предразполага към повече седене вкъщи и това е добра новина за телевизиите, които показват отлични средноседмични резултати за периода 3-9 април, доста по-добри от миналогодишните по същото време. Това е кумулативен резултат от всички телевизионни групи, като най-голямо подобрение има в резултата на Нова телевизия, но и останалите три телевизии – бТВ, БНТ и TSH – с всичките си канали се представят добре.

В по-широка перспектива, добрите резултати на телевизиите са просто завръщане към нормални нива на гледаемост след няколко години, повлияни от пандемията и мерките около нея. Поглед към миналогодишната седмица показва, че тя е била доста под нивата от 2021 година и сегашният ръст не компенсира този спад.

В топ програмите „Като две капки вода“ се завръща на първото място с много висок рейтинг, следван от трите най-гледани предавания на бТВ – новините, сериала и „Стани богат“, но с по-ниски резултати, дори в най-силните си дни - класацията отразява единични рейтинги на даденото предаване, а не средните му резултати за седмицата. Двата кулинарни риалити формата на Нова телевизия също са сред топ предаванията, интересът към тях е висок и те разменят позициите си, като при рейтингите на „Кошмари в кухнята“ има по-голяма динамика.

Подреждането на най-гледаните предавания за зрители между 18 и 49 години е различно и там на първите седем позиции са предавания на Нова телевизия и без изненада „Като две капки вода“ е на първо място, следват двата кулинарни риалити формата , а от предаванията на бТВ най-голям интерес предизвиква „Ергенът“.

Предпочитанията на всички телевизионни зрители над 4 години са доста консервативни и в тяхната класация филмите не заемат толкова много и високи позиции, както при 18-49 годишните. Великденската програма на телевизията ще наруши обичайния график на предаванията и подреждането на предпочитаните програми ще се промени.