Седмица 11 – умора от политиката

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 11 - умора от политика

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните нива на гледаемост на телевизиите за хората над 4 години не отбелязват особени промени, като са малко под миналата седмица, както и под тези от 2023 година.

Тенденцията към леко намаление на рейтингите се вижда и при топ програмите, като разликите за повечето не са големи. На първо място остава „Като две капки вода“, другите две най-предпочитани от зрителите предавания са Hell’s Kitchen и Dancing stars. Челната петица се допълва и от две емисии новини – на Нова в понеделник, непосредствено преди „Две капки вода“ и на бТВ в сряда, преди „Ергенът“.

Сред предаванията с по-видимо намаление на рейтингите прави впечатление, че политическите предавания и на двете големи телевизии – бТВ и Нова – отбелязват видим спад на интереса.

Това се вижда и на графиката с рейтингите на публицистичните предавания. „Защо, господин министър?“ и „На фокус с Лора Крумова“ в частта му след централните новини имат видимо по-ниски рейтинги. В първото е гостувал министърът на околната среда в оставка Юлиян Попов, а при Лора Крумова председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. И двамата са говорили по темата какво предстои след ротацията. Изглежда обаче този въпрос вече не вълнува толкова силно зрителите, защото намаления интерес към политическите предавания е видим не само за тези две, а на практика за всички през седмицата без „120 минути“. Темата за ротацията продължава да се дискутира седмици наред и неминуемо се достига до точка на насищане, след която интересът на хората намалява. Същата тенденция към спад в рейтингите се вижда при политическите предавания и за по-младите зрители между 18 и 49 години.