Седмица 10 – седмицата на тримата шефове

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 10 – седмицата на тримата шефове

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 6-12 март слизат надолу и са доста под миналогодишните, но това са данни за общата гледаемост за всички телевизии и часове, а най-гледаните предавания и големите телевизионни канали продължават да задържат зрителското внимание на много високо ниво.

Общият тренд за спад в рейтингите през седмицата личи в класацията с топ програмите за зрители над 4 години. Трябва да се отбележи, че никое предаване няма чувствителен спад, промените са съвсем малки, а почти половината предавания отбелязват ръст. Начело в класацията традиционно за сезона е „Като две капки вода“ с впечатляващия рейтинг, който поддържа от самото начало на излъчванията на формата. Останалите предавания на първите позиции не се различават от обичайното подреждане.

Стабилните рейтинги на предаванията и сериалите в прайм тайма се виждат ясно и на графиката. След „Като две капки вода“ се подрежда Hell’s Kitchen с постепенно увеличаващ се брой зрители от брой на брой.

Класацията на любимите предавания на хората между 18 и 49 години очаквано е различна. В случая най-забележителен е фактът, че Hell’s Kitchen води като рейтинги пред „Като две капки вода“, макар и почти символично. Този интерес към кулинарния формат се дължи на факта, че в този брой на предаването се събраха тримата шефове от първите сезони на „Мастър шеф“ – звездно трио, което от години не е било заедно на екран. Срещата им беше предварително рекламирана, а резултатите са налице.

Рейтингите на предаванията са усреднени за всички часове на излъчване, но е ясно, че далеч не всеки, който седне да гледа дадено предаване го изглежда до края. Справка за лоялните зрители на най-гледаните телевизионни програми показва, че между обща аудитория и лоялна аудитория има доста големи разлики. С най-голям процент лоялност са гледащите новини, публицистични предавания и турския сериал по бТВ. Най-общо казано това са програми, които имат достатъчно висок процент по-възрастни зрители, които гледат телевизия дълго и се разсейват по-рядко. Популярните риалити формати са подредени от средата на класацията надолу. При тях нивата на лоялност са по-ниски, но това има няколко обяснения. На първо място продължителността им е в пъти по-дълга от тази на новините и сериалите – повечето риалити формати са по три часа, доста дълго време за непрекъснат престой пред телевизора и то само на един канал. На второ място Нова телевизия и бТВ излъчват високо рейтинговите предавания на гърба едно на друго и неизбежно карат зрителите да превключват напред-назад, за да се опитат да не изпуснат какво се случва по другия канал. Все пак може да се забележи, че „Кошмари в кухнята“ и „Като две капки вода“ имат най-верните фенове. Най-малко задържа интереса на хората „Сървайвър“, след който се нареждат единствено два от излъчваните през седмицата филми, и двата добре познати на аудиторията, така че е обяснимо, че зрителите са гледали само част от тях.