Седмица 1 – завръщане към реалността

Завръщането към реалността след коледните празници личи особено ясно от подреждането на топ програмите за цялата телевизионна аудитория

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 1 – завръщане към реалността

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Гледаемостта в периода 2-8 януари 2023 година е под миналогодишната, но запазва високи „зимни“ нива.

Сравнението с предишната седмица показва, че гледаемостта по дни е по-висока само в почивния понеделник, в сряда и в неделя. Завръщането към нормален работен ритъм е една от причините за по-ниските средни рейтинги.

Завръщането към реалността след коледните празници личи особено ясно от подреждането на топ програмите за цялата телевизионна аудитория над 4 години. На първите две места са новините на бТВ и „Защо, господин министър?“ с гост Атанас Пеканов. Сред най-гледаните предавания е и първото предаване за 2023 година „120 минути“, както и новините на „Нова телевизия“ . Общо сред първите десет предавания, шест са публицистични.

Подобно е и подреждането за аудиторията 18-59 години. На първо място е „Защо, господин министър?“, а новинарските емисии и на двете телевизии са на челни места.

Групата зрители 18-59 години от началото на 2023 замества досегашната 18-49. Това се налага чисто демографски, но и в синхрон с променящите се политики за продажба на рекламно време, като големите телевизионни групи се ориентират към по-широки демографски групи, за да има по-точно представяне на профила на населението като възраст и покупателни възможности.

Изместването на възрастта нагоре неизбежно променя предпочитанията и в тази първа за годината класация се вижда, че активните икономически хора в страната разчитат на телевизията за новини и актуална информация, понякога дори повече отколкото за развлечения.

Специфичното подреждане на предаванията през първата седмица на годината се дължи и на липсата на силни предавания в прайм тайма, след началото на пролетния сезон през февруари сериалите и риалити форматте ще заемат местата си.

Новият български сериал „Вина“ по БНТ влиза в топ предаванията, но не и филмът „Ботев“, който получи в пъти по-голямо медийно внимание. Справка за рейтингите на „Ботев“ показва, че рейтингът му е около 4% и едва една трета от зрителите са успели да го догледат до края. Този слаб интерес също е оценка.